Pobudniki civilne iniciative Tržnice ne damo so presenečeni nad hitro odločitvijo o odloku, ki obravnava zgodovinski, kulturni, arheološki in etnološki spomenik najvišje vrednosti, ki je že vrsto let priljubljeno srečevališče in znana turistična privlačnost. Foto: RTV SLO/P. B.
Pobudniki civilne iniciative Tržnice ne damo so presenečeni nad hitro odločitvijo o odloku, ki obravnava zgodovinski, kulturni, arheološki in etnološki spomenik najvišje vrednosti, ki je že vrsto let priljubljeno srečevališče in znana turistična privlačnost. Foto: RTV SLO/P. B.
Majda Širca
Majda Širca meni, da morajo tržnice ostati varovane, to pa ne pomeni, da zaradi tega ne bo mogoče graditi garažnih hiš. Foto: MMC RTV SLO

Odlok o razveljavitvi odloka, ki ga je podpisal nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti, je njegova naslednica Majda Širca podpisala 6. februarja, veljati pa je začel 14. februarja. To je presenetilo civilno iniciativo Tržnice ne damo, saj po besedah predstavnice Marinke Kurilić niso pričakovali tako hitre in površne odločitve ministrice brez vsake obrazložitve.

Kot je v izjavi za javnost še zapisala Kurilićeva, je s tem brez vsake utemeljitve izničen odlok prejšnjega ministra Simonitija, ki je osrednjo ljubljansko tržnico strokovno utemeljeno zavaroval kar v sedmih členih. "Pričakovali smo, da bo ministrica Majda Širca odlok prejšnjega ministra dopolnila tako, da se ukine promet ob Plečnikovih stebriščih, ki ga je uvedel župan Zoran Janković in ki ogroža njihovo le formalno zaščitenost v posmeh lani proglašenemu Plečnikovemu letu." Predstavniki civilne iniciative so namreč prepričani, da je predmet odloka zgodovinski, kulturni, arheološki in etnološki spomenik najvišje vrednosti, ki je že vrsto let priljubljeno srečevališče in znana turistična privlačnost.

Majda Širca: Odlok je bil restriktiven in neživljenjski
Ministrica za kulturo je na to temo v MMC-jevi klepetalnici 9. februarja povedala, da je vzrok za razveljavitev ta, da je bil odlok restriktiven in neživljenjski, "saj bi na primer onemogočil poseg v asfalt, če bi se pokvarila kanalizacija". Kot je še dodala, na ministrstvu sicer vztrajajo, da mora Plečnik ostati "intakten in zaščiten" ter da je pripravljen tudi osnutek odloka, ki bo v celoti zaščitil vsa Plečnikova dela v Ljubljani in širši okolici.

Umik zaščite je Majda Širca napovedala 12. decembra po srečanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. "Predel tržnice mora seveda ostati varovan, to pa ne pomeni, da zaradi tega ne bo mogoče graditi garažnih hiš," je takrat povedala ministrica.

Nasprotovanje gradnji garaž
V civilni iniciativi Tržnice ne damo še naprej v celoti odklanjajo poseg v tržnico zaradi gradnje garaž, ker bi se močno povečal promet v strogem mestnem jedru, zaradi česar bi bil zrak še bolj onesnažen, in to na mestu, kjer se prodajajo živila. Podrli bi namreč številna drevesa in ker obstaja realna možnost resnih poškodb okoliških kulturno-zgodovinskih stavb, tudi Plečnikovih arkad.

M. K.