Na prvi dan festivala bo ob 21. uri v Tovarni Rog tandem Quimera Rosa, ki ga sestavljata Cecilia Puglia in Rubi Bote, izvedel performans sEXUS 3. Foto: Rdeče zore/ Rodrigo Van Zeller
Na prvi dan festivala bo ob 21. uri v Tovarni Rog tandem Quimera Rosa, ki ga sestavljata Cecilia Puglia in Rubi Bote, izvedel performans sEXUS 3. Foto: Rdeče zore/ Rodrigo Van Zeller
Maja Delak na fotografiji Rebeke Bernetič
Letos bo festival odprla razstava Rebeke Bernetič, ki nosi naslov Objektiv Rdečih zor - festival Rdeče zore v letih 2013-2016 v Galeriji Alkatraz v AKC-ju Metelkova mesto. Foto: Rdeče zore/ Rebeka Bernetič

Rdeče zore so pravzaprav feministični in kvirovski kolektiv, ki deluje večinoma prek organizacije različnih dogodkov in akcij, dotični festival pa je osrednji in najbolj odmeven dogodek. Večina dogajanja je na območju AKC-ja Metelkova mesto, nekateri dogodki tokratne izvedbe pa bodo potekali tudi v Koncertni dvorani Tovarne Rog.

Letošnjo izvedbo festivala bo odprla razstava Rebeke Bernetič, ki nosi naslov Objektiv Rdečih zor - festival Rdeče zore v letih 2013-2016 v Galeriji Alkatraz v AKC-ju Metelkova mesto. V okviru festivala se danes med drugim obetajo še performans v izvedbi dua Quimera Rosa, koncert francoskega dvojca La Chasse, performans v Romuniji rojene in v Berlinu delujoče Lady Gaby, nato pa še DJ-program Belle Cuts.

Celotni program 17. Rdečih zor si lahko pogledate tukaj.

Bodeča neža za seksistično izjavo leta
V okviru festivala pa ne bo umanjkalo niti glasovanje za seksistično izjavo tekočega leta, ki se bo končalo 7. marca ob polnoči. Dan pozneje, se pravi na dan žena, bodo razglasili zmagovalce in podelili bodečo nežo za seksistično izjavo leta, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si. Lanski prejemnik bodeče neže je Milan Kučan, prislužil pa si jo je z izjavo, namenjeno novinarki: "Niste še poročena? No, s tem se ukvarjajte."

Ne išče se "bistva" ženske
Zgodba festivala se je začela z željo po odpiranju javnega prostora za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju. Širše gre za festival z opazno feministično in lezbično ter tudi kvirovsko komponento, ki želi preizpraševati pričakovanja, ki jih neformalno kot tudi formalno predpisujejo spolne vloge, in se osredotočiti na ustvarjalnost in druženje vseh, ki se ga udeležijo.

Tistih, ki ga ustvarjajo, pa ne zanima iskanje "bistva" ženske, pozornost namreč raje preusmerjajo v vsakdanje podcenjevanje in izkoriščanje žensk, pa tudi moških v neoliberalni patriarhalni družbi.

Festival nastaja pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Mreža znotraj AKC Metelkova mesto in temelji na načelu naredi sam oziroma sama, saj se pokriva s prostovoljnim delom in sredstvi. Zunaj festivala ekipa Rdečih zor skozi vse leto organizira tudi druge filmske, glasbene, performativne ali literarne dogodke, naslovljene Rdeči cikel, in podpira feministične in protikapitalistične ulične akcije.