Pod Prešernovim spomenikom poteka tradicionalni recital poezije Franceta Prešerna. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pod Prešernovim spomenikom poteka tradicionalni recital poezije Franceta Prešerna. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prešernovi nagrajenci
Minister Žiga Turk bo v prostorih ljubljanske Opere sprejel letošnje Prešernove nagrajence. Foto: BoBo
Prešernova rojstna hiša, Vrba
V Vrbi bo obiskovalce pričakala tudi letošnja novost, bukvarski sejem, kjer bo mogoče najti številne stare knjige. Prikazali bodo žganjekuho, pohodnikom pa ponudili tudi prevoz z lojtrnikom. Foto: BoBo
France Prešeren
Ob 164. obletnici pesnikove smrti tako v Vrbi kot Kranju pripravljajo pester program. Foto: Wikipedia

Po četrtkovi osrednji proslavi v Cankarjevem domu, kjer smo dobili nova Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada, se je tradicionalna slovesnost ob kulturnem prazniku zgodila v Vrbi, kjer je obiskovalce pričakala tudi letošnja novost, bukvarski sejem s številnimi starimi knjigami. Prikazali so žganjekuho, pohodnikom pa ponudili tudi prevoz z lojtrnikom.
Kranj se vrača v 19. stoletje
Med drugim so se ga udeležil državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn, ki jeuro pred tem venec položil ob Prešernovem grobu v Kranju. V gorenjskem mestu so znova pripravili Prešernov smenj. Staro mestno jedro Kranja se je spet vrnilo v 19. stoletje, po ulicah so se sprehajali igralci v oblačilih iz 19. stoletja, med njimi tudi Prešeren s svojo Julijo. Za glasbo so poskrbeli lajnarji, predstavilo se je več kot 300 plesalcev iz 16 folklornih skupin. Več kot 100 prodajalcev domače in umetnosti obrti je oživilo tradicijo sejemskega mesta, kranjski gostinci pa so poskrbeli za kulinarične dobrote iz Prešernovega časa.
Ob 9.30 sta pred Prešernov spomenik v Ljubljani venca položila predsednik države Borut Pahor in minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, pol ure pozneje pa je minister v SNG-ju Opera in balet Ljubljana sprejel letošnje Prešernove nagrajence.

Tradicionalni recital pod Prešernovim spomenikom
Kot vsako leto je točno opoldne v Ljubljani pred Prešernovim spomenikom Združenje dramskih umetnikov Slovenije pripravilo recital poezije. Študentje dramske igre in gledališke režije so ob tej priložnosti pripravili performans, recital pa se je tradicionalno začel in končal z Zdravljico. Recital Prešernove poezije so prvič pripravili pred 27 leti kot delček boja za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Zamišljen je bil kot odgovor in protest zoper namere nekdanjih politikov, da na območju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo in tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Kot so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije, je danes slovenska kultura in umetnost spet v rokah politikov.

Kulturni dan v znamenju protestov
Na Kongresnem trgu se je ob 15.00 začel že v četrtek Prešerni Protestival, ki združuje kulturnike in podpornike umetnosti, v prvem planu predvsem z glasbo. Nastopili bodo Jani Kovačič, Čompe, Bogdana Herman, Kar češ brass band, Iztok Mlakar, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko Janez Škof, Hamo & Tribute 2 love, Kombinatke, Low Peak Charlie, Nika Solce + Aritmija, Leon Matek, Peter Drinbek, Glossart, Carina, Partizanski Pevski Zbor, Mirko in BreakBeat brass band.
Ljubitelji knjig so se v knjigarni Konzorcij udeležili praznovanja Prešernovega dne v družbi knjižnih ustvarjalcev, pesnikov, pisateljev, ilustratorjev, urednikov in prevajalcev.

Kulturno povsod po državi
Zgodaj zjutraj se je kulturni dan začel ob Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, ob 8.00 se je začel tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine. Svoja vrata odpirajo hiše in domačije vseh velikih Slovencev, rojenih v vaseh pod Stolom, na čelu s Prešernovo rojstno hiši v Vrbi. Prešernovo poezijo so brali tudi drugod po Sloveniji, opoldne bo njegovim verzom mogoče prisluhniti še v Kopru, kjer bo Zveza kulturnih društev MO Koper z njim začelo Dan poezije.

Slovenski kulturni praznik je tudi dan, ko galerije, muzeji in druge ustanove po vsej Sloveniji brezplačno odprejo vrata in pripravijo številne prireditve, delavnice za otroke, vodstva po svojih zbirkah in druge kulturno obarvane vsebine.

Utrip Prešernovanja
Slovesnost v Prešernovi rojstni vasi
Utrip Prešernovanja
Slovesnost v Prešernovi rojstni vasi