Okolica Tate Moderna bo od septembra precej bolj zelena. Foto:
Okolica Tate Moderna bo od septembra precej bolj zelena. Foto:
Nastajanje pragozdne zaplate Time Landscape
Time Landscape so zasadili leta 1978, načrt pa je Sonfist naredil že 13 let prej.

Sonfistov pragozd naj bi v središču britanske prestolnice na južni strani Temze po načrtih "zrasel" iz dva metra visokih mladik. V New Yorku živeči Američan, ki je dobil nekoliko nenavadno naročilo galerije Tate Modern, je o projektu povedal: "Rad bi ustvaril gozd, kakršen je ta del Anglije poraščal pred prihodom Rimljanov. Ti so nato gozd začeli izsekavati." Drevesa, ki jih bo zasadil ob Temzi, so iste vrste kot tista, ki so na območju današnjega Londona rasla pred vdorom Rimljanov.

Sonfistu pomagajo vrtnarji
Pri projektu umetniku pomagajo vrtnarji iz kraljevega botaničnega vrta in kraljeve gozdne službe, vsi skupaj pa ugotavljajo, kako je bil videti gozd pred dobrima dvema tisočletjema in več. Mladike bo Sonfist dobil v drevesnicah, saj poudarja, da ne želi posegati v redke gozdne površine, ki so se do danes ohranile v Angliji.

Kopal bo po razpokah v pločniku
Sonfist je sicer znan po projektih, s katerimi poustvarja posamezne pokrajine, kot so bile pred naselitvijo človeka. V njegov prvi londonski projekt ne bodo vključena le drevesa, ampak tudi rastline, ki poganjajo iz razpok na mestnih pločnikih. Sonfist misli tudi, da je v prsti pod betonom in asfaltom marsikje še veliko zelo starih semen, ki nimajo priložnosti vzkliti. "Prst iz razpok bomo izkopali in jo preneseli na mesto projekta, nato pa bomo pustili, da semena v prsti vzklijejo. To bo neke vrste arheološko izkopavanje," je napovedal umetnik. Delo je poimenoval Naked Truth: London's Secret Seeds (Gola resnica: Skrita semena Londona). Koliko časa bodo imeli v Londonu "umetniški pragozd", še ni znano.

Namesto enega leta že skoraj 30 let
Američan, ki o sebi pravi, da raziskuje naravno zgodovino urbane pokrajine, upa, da kar za zmeraj. 61-letni umetnik se z okolijskimi projekti ukvarja že od sredine 60. let prejšnjega stoletja. Njegov najbolj znan projekt je zaplata gozda Time Landscape (takšnega, kot je Manhattan poraščal pred tisočletji) v newyorški četrti Greenwich Village. Sonfist si ga je zamislil že leta 1965, uresničil pa ga je lahko šele leta 1978. Time Landscape so najprej nameravali umakniti po enem letu, a je v New Yorku ostal do danes.