Novi Nacionalni svet za kulturo vodi vodi režiser Miran Zupanič. Foto: MMC RTV SLO
Novi Nacionalni svet za kulturo vodi vodi režiser Miran Zupanič. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za kulturo je potekala konstituitivna seja novega nacionalnega sveta za kulturo, ki ga vodi režiser Miran Zupanič. Seje se je udeležila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Kot je dejala, od sveta pričakuje "konstruktivne pripombe ter veliko izrečenih zadovoljstev in nezadovoljstev".

Opozorila je, da je bilo v delovanju Nacionalnega sveta za kulturo, ki je na začetku veliko pozornosti posvečal formalnim zadevam in se opredeljeval predvsem do zakonov in drugih aktov, v zadnjih letih mogoče opaziti premik pri hitrem odzivanju na stiske in na aktualno problematiko. To je znal vedno hitro "detektirati", s tem pa je dajal tudi takt javnemu mnenju, stroki in politiki. "Takšno delo je za kulturno politiko dobrodošlo," je dejala Širca.

O združitvi MGLC-ja in AML-ja niso razpravljali
Svet naj bi na seji razpravljal tudi o statusu Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) in Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML), saj je v zadnjem mesecu predvidena združitev obeh institucij, kot je bila zapisana v strategiji razvoja kulture v ljubljanski mestni občini v obdobju 2008-11, močno razburkala kulturno javnost. Točka je bila z dnevnega reda umaknjena, saj so člani menili, da je bilo premalo časa, da preučijo obsežno gradivo.

O MGLC-ju bodo člani razpravljali na prihodnji seji, ki bo sredi decembra, le da bodo na problematiko pogledali širše in se posvetili vsebinskim težavam celotne sodobne vizualne umetnosti v prestolnici.

Člani novega nacionalnega sveta za kulturo so še pisatelj Mitja Čander, režiserka Meta Hočevar, umetnostna zgodovinarka Barbara Jaki, likovni umetnik Miran Mohar, sociolog kulture Jože Vogrinc in dramatik Matjaž Zupančič.