Foto:
Foto:

Svet za kulturo opredeljuje krovni zakon o kulturi, ki je bil sprejet novembra leta 2002. Po tej spremembi pa vladi ni uspelo sestaviti novega sveta, saj je bil njen predlog dvakrat zavrnjen. Pregl tudi poudarja, da je svet pristal na podaljšanje delovanja do imenovanja novega nacionalnega sveta, vendar so vsi razumni, pa tudi zakonski roki že prekoračeni.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Cirila Baškoviča, bi nedelovanje sveta lahko časovno zavleklo določene faze priprave kakšnih zakonskih projektov, ki so trenutno v delu, je poročal Radio Slovenija.

Trnova pot sestave sveta
Poslanci državnega zbora v aktualni sestavi so konec maja leta 2003 zavrnili vladni predlog o imenovanju nacionalnega sveta za kulturo. Na ministrstvu za kulturo so nato pripravili nov predlog za sestavo nacionalnega sveta za kulturo in parlamentarna mandatno-volilna komisija ga je v začetku julija lani tudi potrdila. Tudi tokrat pa sta predlogu, da bi prihodnjih pet let svet vodil Lev Kreft, oporekali opozicijski poslanski skupini SDS-a in NSi-ja. Novi predlog se je od prvega razlikoval v dveh imenih - namesto Mitje Rotovnika in Franceta Bernika sta bila za člana predlagana Slavko Pregl in Lilijana Stepančič, sestava ostalih petih članov pa je ostala enaka - Mitja Čander, Drago Jančar, Boris Podrecca in Renata Salecl. Zadeva pa se je še dodatno zapletla, ko je Jančar kandidaturo zavrnil. Svet naj bi sicer sestavljale osebnosti, ki uživajo javni ugled.

Nov predlog za sestavo sveta naj bi ministrstvo za kulturo vladi predlagalo okvirno v dveh tednih.