S kulturo se ljubiteljsko ukvarjajo vse generacije. Foto: Matej Maček
S kulturo se ljubiteljsko ukvarjajo vse generacije. Foto: Matej Maček
Mladinski pevski zbor (Foto: Stane Sršen)
Prepevanje v zborih je najbolj množična kulturna dejavnost pri nas. Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Teden ljubiteljske kulture, JSKD
Teden ljubiteljske kulture organizira Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Foto: Matej Maček

Po podatkih Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Sloveniji deluje okrog 3.800 različnih pevskih zasedb, od tega 1.300 odraslih društvenih pevskih zasedb, 1.100 šolskih zborov, 700 cerkvenih odraslih zborov ter 700 cerkvenih otroških in mladinskih zborov. Po podatkih Evropske zborovske zveze Europa Cantata, ki se sklicuje na popis Singing Europe, pa je številka še mnogo večja, saj naj bi se pri nas s petjem redno ali občasno ukvarjalo 170.000 ljudi.

Kot ugotavljajo na JSKD-ju, pa smo, čeprav smo v Sloveniji tako po množičnosti kot uspehih v zborovskem petju v samem vrhu EU-ja, ko gre za finančno podporo, ravno na drugem koncu lestvice - povprečni letni proračun slovenskega zbora je dvakrat nižji od povprečnega na ravni EU-ja.

V tednu dni se bo zvrstilo okoli 1.000 dogodkov
Med 13. in 22. majem bodo številna društva, etnične skupine, izobraževalne in kulturne ustanove s svojimi dejavnostmi opozorili na kakovost, množičnost in pozitivne vplive ljubiteljske kulture. Teden bo odprla sobotna slovesnost v Žalcu v okviru Festivala sredi zvezd, kjer bodo nastopile najboljše male vokalne skupine, potem pa se bo zvrstilo deset velikih regijskih kulturnih projektov, ki se jim bo pridružilo še okoli 1.000 dogodkov.

Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki Teden ljubiteljske kulture organizira skupaj z Zvezo kulturnih društev Slovenije, je na novinarski konferenci dejal, da želijo s takšno akcijo ozaveščati javnost o razširjenosti in pomenu ljubiteljske kulture za sodobno družbo.

Podrobnejši spored Tedna ljubiteljske kulture

Med njimi bo tudi osrednja okrogla miza v Cankarjevem domu z naslovom Petje na recept, kjer bo v ospredju razprava o posameznih vplivih petja na zdravje. Dokazano je namreč, da ima petje še posebej izrazito blagodejne učinke na počutje in zdravje ljudi.

Pester nabor dogodkov po vsej državi
14. in 15. maja bo AFS France Marolt v Cankarjevem domu pripravil predstavo Inkognito, v kateri bodo predstavili manj znane in celo na novo rekonstruirane maske slovenskega etničnega ozemlja ter edinstveni ples hudiča, demonov in drugih bitij. Med dogodki bo tudi festival japonskega gledališča na malem lesenem odru Zmaj Kamišibaj (19. in 20. maja) v Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani ter Festival mladinske kulture Vizije v Novi Gorici (od 20. do 22. maja).

V okviru tedna bodo potekali tudi različni nagradni natečaji in akcije, kot so TLK Kukalo, Odprti ateljeji, Stopite na svetlo!. Zadnja vabi vse, da na okenske police, pred hiše ali v trgovinske izložbe na ogled postavijo predmet, iz katerega je razvidno, s katero umetniško zvrstjo se ukvarjajo.

S kulturo se ljubiteljsko pri nas ukvarja okoli 110.000 ljudi, ki letno pripravijo okoli 25.000 prireditev, ki privabijo štiri milijone obiskovalcev.