Slavnostno odprtje bo potekalo dan po začetku, se pravi 14. maja, v Žalcu v okviru Festivala Sredi zvezd, na katerem bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Na fotografiji je lanski projekt Potujoča muzika, kjer je nastopilo približno 500 otrok iz vse Slovenije. Foto: JSKD
Slavnostno odprtje bo potekalo dan po začetku, se pravi 14. maja, v Žalcu v okviru Festivala Sredi zvezd, na katerem bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Na fotografiji je lanski projekt Potujoča muzika, kjer je nastopilo približno 500 otrok iz vse Slovenije. Foto: JSKD
Teden ljubiteljske kulture 2015
S pojmom ljubiteljska kulturna dejavnost opredeljujemo tiste dejavnosti, kjer neposredni izvajalci (člani pevskih zborov, orkestrov, gledaliških in lutkovnih skupin, folklornih ansamblov, filmskih skupin, plesnih skupin, literarnih skupin, likovnikov …) te dejavnosti ne izvajajo kot poklic (praviloma zanjo niso plačani). Foto: JSKD

Projekt, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS).

Teden ljubiteljske kulture je vsako leto posvečen določeni temi - če so pred dvema letoma sadili avtohtone sorte sadnih dreves in tako opozarjali na pomen javnih sadovnjakov, se je lani javnost spomnila na velik prispevek in potencial mladih v ljubiteljski kulturi.

Petje za zdravje posameznikov in celotne družbe
Osrednja tema letošnjega Tedna ljubiteljske kulture pa je namenjena zborovskemu petju - od njegove množičnosti (prepevanje v zborih je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas), njegovih uspehov (po kakovosti so naši zbori v samem svetovnem vrhu) do blagodejnega vpliva petja na zdravje posameznikov in celotne družbe.

V okviru tedna dni bo organiziranih deset velikih regijskih kulturnih projektov, ki se jim bo pridružilo približno tisoč dogodkov po vsej Sloveniji.

Sodelovati je mogoče s predstavo, koncertom, razstavo, razpravo, dnevom odprtih vrat, javno vajo in podobnim. Prijavite se lahko na tej povezavi. Teden ljubiteljske kulture bo letos po vsej Sloveniji potekal med 13. in 22. majem.

Lani več kot tisoč dogodkov v enem tednu
Tednu ljubiteljske kulture, ki bo letos potekal v sodelovanju s Tednom vseživljenjskega učenja, se vsako leto pridruži več društev, ustanov in posameznikov. Lani se je samo v tem tednu po vsej Sloveniji zvrstilo več kot tisoč kulturnih dogodkov, kar pomeni, da projekt dosega svoj namen, ki je spodbuditi ustvarjalce, da stopijo na svetlo, se predstavijo in tako pokažejo, koliko posameznikov se pri nas v prostem času ukvarja s kulturo in kako dobri so v tem.

Ljubiteljska kultura namreč združuje več kot 107.000 posameznikov in ustvari 25.000 prireditev letno, ki si jih ogleda štiri milijone obiskovalcev! Brez ljubiteljske kulture bi večji del Slovenije živel v kulturni gluhoti. Poleg tega slovenska ljubiteljska kultura dosega vrhunske rezultate tako doma kot v tujini in je nepogrešljiva pri odkrivanju talentov in spodbujanju prihodnjih umetnikov. Zaradi vsega naštetega potrebuje ljubiteljska kultura za svoj razvoj poklicne mentorje, aktualna znanja, osnovno infrastrukturo in ustrezno finančno podporo.

Ob letošnjem Tednu ljubiteljske kulture JSKD pripravlja dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom Naj se vidi! Gre za nagradne natečaje, kot je izbor najboljše fotografije in pesmi (TLK kukalo), nato vabilo umetnikom in ustvarjalcem, da odprejo svoje ateljeje za javnost (Odprti ateljeji) in projekt, ki prebivalce Slovenije vabi, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe itd. na ogled postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo (Stopite na svetlo).

Slavnostno odprtje bo potekalo dan po začetku, se pravi 14. maja, v Žalcu v okviru Festivala Sredi zvezd, na katerem bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Osrednja slovesnost ob koncu pa bo 21. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo APZ Tone Tomšič s koncertom praznoval svojo 90-letnico.