Zgradba na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Foto: BoBo
Zgradba na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Foto: BoBo

Podpise so prispevale različne nacionalne zveze, sindikati, društva, ustanove in zavodi. Kot so zapisali v javnem pozivu, je Metelkova 6 prostor, v katerem ustvarjajo nevladne organizacije in ustvarjalci, na katere je država upravičeno ponosna. Ministrstvo pozivajo tudi, naj obnovo prostorov snuje skupaj z najemniki.

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo "deložira" nevladne organizacije, ki pa Metelkove 6 "ne nameravajo zapustiti"

Spomnimo, ministrstvo za kulturo je v ponedeljek nevladne organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021. Kot razloge za to so na ministrstvu navedli dotrajanost stavbe in prepotrebno prenovo. Poziv ministrstva je sprožil več odzivov, mnogi so se postavili v bran nevladnikom.

Organizacije, ki nikakor niso postranskega pomena za kulturo
Kot beremo v danes objavljenem pozivu, je Metelkova 6 naslov, kjer ustvarja producent drugega najbolj gledanega filma v samostojni Sloveniji Gremo mi po svoje. To je prostor, kjer deluje zavod, ki je koproduciral gledališko predstavo 6, nagrajeno z veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev. V njem ima prostore inštitut, ki se je zavzel in rešil status več kot deset tisoč ljudi, izbrisanih iz registra stalnih prebivalcev. Pa ustanova, ki podpira nadarjene mlade glasbenike, danes svetovno priznane glasbene mojstre, kot sta koncertni solist münchenskih filharmonikov Martin Belič in prva violina züriškega komornega orkestra Tanja Sonc.

Nadalje navajajo, da tam svoj program snuje društvo, ki na leto priredi 650 dogodkov za otroke in odrasle ter nanje privabi več kot 35 tisoč obiskovalcev. In ustvarjalci mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki je pritegnil že več kot 50 tisoč gledalcev. Pa društvi, ki sta zaslužni za profesionalizacijo sodobnega plesa v Sloveniji in v katerih so ustvarjali mednarodno priznani koreografi, tudi nagrajenci Prešernovega sklada, kot sta Iztok Kovač in Mateja Rebolj. Je tudi prostor, kjer ima atelje svetovno priznana skupina vizualnih umetnikov Irwin in kjer ustvarja verjetno najbolj znana slovenska glasbena skupina Laibach.

To niso nevladne organizacije, ki jim država odvzame prostor ustvarjanja brez slehernega dialoga. Brez pogovora o možnih rešitvah, brez nudenja pomoči pri iskanju nadomestnih prostorov in brez zagotovila, da se lahko po obnovi dotrajane stavbe vrnejo. Sploh pa ne v času epidemije.

Iz javnega poziva

Nerazumnost deložacije v času epidemije
"To niso nevladne organizacije, ki jim država odvzame prostor ustvarjanja brez slehernega dialoga. Brez pogovora o možnih rešitvah, brez nudenja pomoči pri iskanju nadomestnih prostorov in brez zagotovila, da se lahko po obnovi dotrajane stavbe vrnejo. Sploh pa ne v času epidemije," še beremo v pozivu. Kot so še zapisali, podpirajo vladne pozive, da moramo biti v teh težkih časih solidarni, da moramo pozabiti na razlike in držati skupaj. Razumejo in spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Zato je po njihovih besedah še toliko težje razumeti, da od prebivalcev Metelkove 6 ministrstvo zahteva izselitev v času, ko se izogibamo vsem nenujnim stikom.

"Pozdravljamo odločitev, da je treba dotrajano stavbo obnoviti. A v dogovoru z najemniki. Vsak najemnik si zasluži spoštljiv odnos. Zaslužijo si ga tudi najemniki stavbe Metelkove 6, pomembni gradniki slovenske kulturne in umetniške scene," so sklenili javni poziv.

Četverica opozicijskih strank je proti izgonu kulture in kritične misli
Danes so se na skupni novinarski konferenci tudi predstavniki opozicijskih poslanskih skupin SAB, Levica, LMŠ in SD opredelili proti izgonu kulture in kritične misli z Metelkove 6. V četverici opozicijskih strank v po njihovem mnenju prisilni izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz dotičnega objekta ravno ob razglasitvi drugega vala epidemije ne prepoznavajo drugega kot politični revanšizem zaradi pogoste kritičnosti do oblasti. Na to temo zato sklicujejo nujno sejo odbora DZ-ja za kulturo, na kateri bodo zahtevali od ministrstva za kulturo, da odstopi od izgona, nevladnim organizacijam pa v primeru prenove stavbe zagotovi nadomestne prostore ob jamstvu, da se bodo po prenovi lahko vrnili v prostore na Metelkovi 6.

Najprej zadušiš civilno družbo, potem utišaš in rušiš medije /.../, nato utišaš še pravosodje z namenom, da je na koncu tiho celotna opozicija, družbena in politična.

Primož Siter (Levica)

Primož Siter (Levica) je dejal, da je poskus izselitve nevladnikov "še en dokaz, da vlada Janeza Janše epidemijo izkorišča zgolj kot kuliso za popolno prevzemanje oblasti". Po njegovih besedah je zgodba z Metelkovo 6 širša, "saj gre za zgodbo o ohranjanju napredne, vključujoče civilne družbe". Po mnenju poslanca Levice Janša nadaljuje politiko v slogu vzhodnoevropskih voditeljev, kot sta Aleksandar Vučić in Viktor Orban: "Najprej zadušiš civilno družbo, potem utišaš in rušiš medije /.../, nato utišaš še pravosodje z namenom, da je na koncu tiho celotna opozicija, družbena in politična."

Prepoznavni vzorec delovanja zdajšnje vlade
Aljaž Kovačič (LMŠ) v dogajanju okoli izseljevanja nevladnikov prepoznava vzorec delovanja te vlade – "nekoga, ki je kritičen do oblasti, je treba najprej finančno onesposobiti, če pa to ne gre, pa popolnoma uničiti".

Predstavniki opozicije so se dotaknili tudi dveh tvitov pripadnikov vladajoče koalicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je namreč zapisal, da društva na Metelkovi 6 "desetletje in več za poslovne prostore ne plačujejo nobene najemnine, v istem obdobju pa so od države prejela milijonske dotacije", kar naj bi bil know how, ki ga lahko zagovarjajo le v SD-ju. Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert pa je v ponedeljek zapisala: "Bodite no natančni. To so tisti nevladniki, ki molzejo javni denar predvsem za svoje plače. Njihov edini program pa je petkovo kolesarjenje!!!"

Po mnenju opozicijskih poslancev sta dotična zapisa še dodatna dokaza, da v tej zadevi ne gre toliko za obnovo stavbe kot za napad na tam delujoče organizacije. Marko Bandelli (SAB) je ob tem presodil, da je Twitter postal javno glasilo vlade. Po njegovih besedah pa ob petkih na kolesih protestirajo tisti, ki razumejo, kaj se dogaja v tej državi, "ker razumejo, da se ne spoštujejo nobene institucije in da se sredi koronakrize dogaja razkroj demokracije".

Po novinarski konferenci je Anja Bah Žibert na novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na omenjeni tvit, dejala, da mu je sicer sledil še eden, zanjo bistvenejši, o tem, da ji je žal, da nekdo odreka obnovo prostorov, ker meni, da na oblasti ni prava vlada. "Če bi bila v nekih prostorih, ki so že nevarni za bivanje, bi bila zelo vesela, če nekdo pomaga in želi te prostore obnoviti. /.../ Tu ne gre za deložacijo, tu gre za obnovo," je poudarila poslanka SDS-a.

Nujna seja odbora državnega zbora za kulturo, ki bo obravnavala deložacijo kulturnikov z Metelkove 6 in tudi problematiko medijev, bo predvidoma prihodnji teden, je napovedal Primož Siter (Levica).

Simoniti "naj postane minister za kulturo, ne proti kulturi"
Še pred novinarsko konferenco pa je pred zgradbo na Metelkovi 6 podporo nevladnikom izrekel tudi predsednik Sveta SD-ja za kulturo in nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček. Poleg poziva zdajšnjemu ministru, naj z nevladniki vzpostavi dialog, da najdejo skupno rešitev, ga je pozval, naj preneha "to agresivno politiko, ki jo izvaja že od začetka svojega mandata", in "naj postane minister za kulturo, ne proti kulturi".

Sorodna novica Odzivi na dogajanje na Metelkovi 6: "Uničevanje slovenske kulture se nadaljuje"

Prešiček je potrdil, da je denar, s katerim naj bi se stavba prenavljala, v proračunu zagotovljen šele za leto 2023, zato ne razume, zakaj se je ministrstvo že zdaj odločilo za izpraznitev zgradbe. V dozdajšnjem odzivu ministrstva je bilo mogoče prebrati, da sta nujno obnovo objekta načrtovala že ministra Prešiček in njegov naslednik Zoran Poznič. Prešiček je danes potrdil, da sta oba s Pozničem ugotovila, da je stavba potrebna prenove. A po njegovih besedah je treba zadevo izvesti "v dialogu z uporabniki stavbe, jim za čas renovacije ponuditi nadomestne lokacije ter seveda jasno povedati, kaj bo s to stavbo – se bodo lahko vrnili ali jim bo ministrstvo zagotovilo nove stalne prostore".

"Zelo mi je žal, da ministrstvo nadaljuje politiko, ko se brez strokovnega dialoga in brez strokovnih mnenj odloča za posege v medijsko zakonodajo, ko se odloča, da ne bo izplačevalo že zagotovljenih sredstev za javni agenciji za knjigo in za film, ko ne podpisuje odločb samozaposlenim, da bi lahko prišli do minimalnega standarda, predvsem pa, da to dela v času krize, ko je kultura eno najbolj prizadetih področij, ki potrebuje pomoč in ne tako agresivne politike," je še dodal Prešiček.

Nevladne organizacije so bile vselej kritične, tudi do levih oblasti. A za delovanje družbe, za zdravo družbo, ta glas, ki te opozarja na stvari, ki si jih ti mogoče spregledal, in ti kaže ogledalo, potrebuješ. Ne more obstajati zgolj ena resnica, ki jo zagovarja trenutna oblast.

Dejan Prešiček

Organizacije, ki so vselej kritične, "tudi do levih oblasti"
Opomnil je še, da v stavbi delujejo tudi ljudje, "ki so kritični, ki izražajo svoja mnenja in imajo pogosto nasprotujoča mnenja tistim, ki jih ima vladajoča stranka SDS". Najhuje se mu zdi, da se želi utišati njihov kritični glas: "Nevladne organizacije so bile vselej kritične, tudi do levih oblasti. A za delovanje družbe, za zdravo družbo, ta glas, ki te opozarja na stvari, ki si jih ti mogoče spregledal, in ti kaže ogledalo, potrebuješ. Ne more obstajati zgolj ena resnica, ki jo zagovarja trenutna oblast."

"Ta aktivnost, ki se jo grejo prek Nove24 in drugih medijev, povezanih s stranko SDS, ki objavljajo, koliko so te organizacije zaslužile in koliko denarja so dobile, ne napišejo pa, kaj so te organizacije naredile in koliko projektov so izvedle za ta denar ... Gre samo za to, da se ustvari vtis, da gre za družbo, ki ne dela in ki živi od državnega denarja in ki je ne potrebujemo. Grozno je, da se to dogaja," je zgrožen Prešiček.