Na MOL-u pozdravljajo, da so uporabniki Roga, kot so zapisali v svojem pismu, strnili vrste, ponovno odprli več kot deset prostorov, odstranili destruktivne elemente in izboljšali javno podobo. Foto: BoBo
Na MOL-u pozdravljajo, da so uporabniki Roga, kot so zapisali v svojem pismu, strnili vrste, ponovno odprli več kot deset prostorov, odstranili destruktivne elemente in izboljšali javno podobo. Foto: BoBo
Mateja Demšič
Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (MOL) Mateja Demšič je v odzivu na javno pismo uporabnikov Roga med drugim zapisala: "Žal njihovo odprto pismo daje vtis, da na vsak način hočejo na drugi strani njihovega boja za prostor plastično definirati nekooperativnega sovražnika, in to naj bi bil MOL." Foto: RTV SLO

Na MOL-u poudarjajo, da v zasnovi Centra Rog zagovarjajo raznolikost uporabnikov in pričakujejo, da se bodo v proces vključili tudi sedanji uporabniki s predlogi, kako nadaljevati z dejavnostjo, ki jo opravljajo sedaj. Dodali so, da se je ljubljanski župan Zoran Janković z uporabniki nazadnje sestal februarja.

"Žal njihovo odprto pismo daje vtis, da na vsak način hočejo na drugi strani njihovega boja za prostor plastično definirati nekooperativnega sovražnika, in to naj bi bil MOL," je še zapisala Demšičeva. Po njenih besedah dialog mestne občine z uporabniki teče od samega začetka delovanja avtonomne tovarne in da so se odzvali na vsako vabilo na skupščino Roga. Demšičeva je nadalje povedala, da so na MOL-u "prek socialnih medijev seznanjeni z njihovimi aktivnostmi, ampak žal nas k dialogu z njihove strani niso povabili".

Dve različni zgodbi o začasnosti uporabe prostora
Z rogovci je MOL leta 2007 sklenil sporazum o začasni uporabi prostora in, kot je še zapisala Demšičeva, so se sedanji uporabniki Roga te začasnosti zavedali, "čeprav nekateri od njih v medijih sedaj trdijo drugače".

Na občini se jim zdi pozitivno, da so uporabniki Roga, kot so zapisali v svojem pismu, strnili vrste, ponovno odprli več kot deset prostorov, odstranili destruktivne elemente in izboljšali javno podobo. "Škoda je le, da to ni bil njihov stalni način dela, da so morali definirati imaginarnega sovražnika, da bi ugotovili, kaj želijo. Na MOL-u smo na njihovo željo že morali posredovati med sprtimi stranmi v Rogu. Ne glede na to upamo, da bodo uporabniki le pripravljeni na dialog," je zapisala Demšičeva.

V preteklosti je bilo večkrat omenjeno, da bodo z rušenjem objektov v Rogu začeli sredi junija, ker takrat občini poteče gradbeno dovoljenje. Janković je v pogovoru za časnik Dnevnik povedal, da je tudi to razlog za začetek del in dodal: "Zanimivo, da se ni nihče oglasil, ko je bil objavljen javni razpis za projektiranje in pridobitev gradbenega dovoljenja. To je trajalo pet let."

"Rog bo narejen iz proračunskih sredstev"
Župan je za časnik zagotovil, da po rušenju na območju Roga ne bo zevala gradbena luknja: "Rog bo narejen iz proračunskih sredstev." Na vprašanje, ali bo MOL ta denar pridobil še letos pa je odgovoril: "10. maja prihaja premier Miro Cerar na obisk v občino. Naredili smo izvleček odprtih zadev med mestom in državo, med drugim smo zapisali tudi, naj 117 milijonov evrov čim prej razdelijo med občine." Od omenjenega zneska naj bi po Jankovićevih besedah Ljubljana dobila 18 milijonov evrov.

Kaj naj bi bil prvi naslednji korak?
V kvoti objektov, ki naj bi bili med prvimi v vrsti za rušenje, je tudi Studio Samorog, v katerem deluje umetnica Breda Pivk. Na MOL-u so ponovno zapisali, da so umetnici že pred meseci ponudili, da ji poiščejo prostor, kjer bi razstavljala, a ga je le-ta sprva zavrnila, nato pa nanje med prazniki naslovila pismo, da si prostora želi. Demšičeva je glede tega za STA povedala, da trenutno preučujejo "možnosti, kaj bi skladno z njenimi željami lahko storili."


Spodaj si lahko pogledate prispevek iz oddaje Osmi dan, ki je bila na sporedu 28. aprila 2016.

Kaj bo z Rogom, Cukrarno in propadajočim hotelom Bellevue?
Kaj bo z Rogom, Cukrarno in propadajočim hotelom Bellevue?