Foto:
Foto:
Plečnikov vodnjak v Pragi
Poleg Ljubljane je Jože Plečnik podpis pustil tudi v Pragi in na Dunaju.
Plečnikova Narodna in univerzitetna knjižnica bo že februarja dočakala brezplačno javno vodstvo, namenjeno vsem, ki bi radi pobliže spoznali mojstrovino velikega arhitekta. Foto: RTV SLO
Slovenske obletnice leta 2007

V spomin na mojstra, ki je pustil sledove v treh srednjeevropskih prestolnicah - na Dunaju, v Pragi in v Ljubljani -, Arhitekturni muzej Ljubljana pripravlja več dogodkov, s katerimi bo javnosti spoznala Plečnikovo življenje in delo, arhitekt pa je eden tistih Slovencev, s katerimi se bo naša država predstavila ob predsedovanju Evropski uniji.

Začelo se bo v Narodni galeriji
Plečnikovo leto bo uvedla razstava Jože Plečnik (1872-1957) - arhitekt v Ljubljani, Pragi in na Dunaju, ki jo bodo v Narodni galeriji odprli 7. januarja. Razstava, katere avtor je Damjan Prelovšek, bo do 25. februarja Plečnikova arhitekturo predstavljala v sliki in besedi. Postavitev bo dopolnjevalo gradivo, ki je deloma v lasti Mestnega muzeja Ljubljana in deloma v zasebni lasti. Arhitekturni muzej Ljubljana, ki skrbi za arhitektovo zbirko v njegovi hiši v Trnovem v Ljubljani, bo Plečnikovo leto zaznamoval še z več dogodki. Poleg prenove stalne razstave Arhitekt Jože Plečnik 1872-1957 na fužinskem gradu in nekaterih konservatorsko-restavratorskih posegov v Plečnikovi zbirki muzej napoveduje več predavanj, ki bodo posvečena Plečniku, in strokovnih vodstev po Plečnikovi Ljubljani, namenjenih predvsem izobraževalnim ustanovam.

V trpežnih čevljih dvanajstkrat po Plečnikovi Ljubljani
Vse, ki jih zanima delo Jožeta Plečnika, bodo na njegove izbrane arhitekturne spomenike opozorili s serijo dvanajstih brezplačnih strokovnih vodstev na prostem in v pomembnih Plečnikovih stavbah, ki so zaznamovale Ljubljano. Vodstva po prestolnici bodo vsako prvo soboto v mesecu, "stavba meseca", ki bo posamezen mesec na vrsti, pa bo označena s posebno zastavo, na kateri bodo upodobljeni detajli iz Plečnikovih notranjščin, zgodovinske fotografije ali Plečnikovi neuresničeni načrti.

Serija brezplačnih javnih vodstev se začenja že 6. januarja s predstavitvijo Plečnikove zbirke na Karunovi 4 in 6. Februarja bo strokovno vodstvo v Narodni in univerzitetni knjižnici, marca v cerkvi sv. Frančiška v Šiški, aprila bodo na vrsti Križanke, maja Žale, do konca leta pa se bodo zvrstili še Orlovski stadion za Bežigradom, ureditev Gradaščice in Ljubljanice, Tromostovje in tržnica, zapornica na Ljubljanici, Vzajemna zavarovalnica, Ustavno sodišče in cerkev sv. Mihaela na Barju.

Plečnik - kulturni ambasador Slovenije
Plečnik je tudi del programa kulturne promocije med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji. Kot eden izmed slovesnih dogodkov ob začetku predsedovanja je - predvidoma januarju 2008 – je napovedano odprtje razstave arhitektovih del v Bruslju. Kurator razstave z naslovom Tiranija udobnega je Boris Podrecca.

Slovenske obletnice leta 2007