Ta bo letos prejel 84.000 evrov oziroma 70 odstotkov sredstev, ki bi bila potrebna za nemoteno delovanje radia v letošnjem letu, kar je po navedbah -a 120.000 evrov. "Uspešno smo preprečili uničenje radia, z vsemi razpoložljivimi silami ga bomo reševali tudi pred umiranjem na obroke," so zapisali v -u.

Radio Študent, ki neprekinjeno deluje vse od leta 1969, trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa. Foto: BoBo
Radio Študent, ki neprekinjeno deluje vse od leta 1969, trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa. Foto: BoBo

Sprejeti proračun bo imel za radijce resne posledice. Kot pravijo, bo okrnjena izvedba jedrnih novinarskih dejavnosti in programov usposabljanj, pa tudi drugih radijskih projektov, iskanje novih finančnih virov pa ob trenutni strukturi financiranja ne obeta hitrih rešitev.

Sorodna novica Obstoj RŠ-a potrjuje, da je "študent lahko tudi kaj več kot potrošniška kategorija"

"Razvojni načrti radia se bodo zaradi nižanja sredstev ustanovitelja vnovič prisiljeni umakniti inovativnim preživetvenim strategijam. Leto 2021 po sili razmer napoveduje oster boj za preživetje ter ustvarjanje trdnejše podlage za ohranitev programske neodvisnosti in finančne stabilnosti radia, za obstoj katerega je skočila pokonci skoraj vsa relevantna javnost doma in v tujini," je sporočila Ana Kandare, direktorica Zavoda Radio Študent. Poudarja, da so jim v tem boju za obstoj v veliko pomoč donacije, ki jim jih namenjajo podpornice in podporniki prek platforme Siri.radiostudent.si.

Sorodna novica Radio Študent: "Problemi so odloženi, ne pa rešeni."

V sporočilu za javnost poudarjajo še, da je med največjimi proračunskimi dobitniki leta 2021 pri ŠOU Študentski Kampus, ki letos razpolaga s 325.000 evri. Ob tem dodajajo, da je letos pri vseh zavodih ŠOU razen pri Radiu Študent financiranje celo višje od minimalnih deležev, ki so bili do 30. 12. 2020 zagotovljeni s pravilnikom o financiranju ŠOU. Sredstva ŠOU za radio letos namreč predstavljajo 3,1 odstotka prihodkov iz koncesijske dajatve. Pred tem je bil za RŠ-u zagotovljen minimalni delež v vrednosti 4 odstotkov koncesije.

"Dramatični skoki v odtegovanju in dodajanju podpore Radiu Študent s strani ŠOU, ki smo jim bili priča od novega leta in so z včerajšnjim sprejetjem proračuna dočakali sklepno poglavje, pričajo o tem, da problem financiranja radia s strani ŠOU ne izhaja iz trenutnega finančnega stanja ustanovitelja, kot je večkrat poudarjal predsednik ŠOU Klemen Petek, temveč gre za načrtno uničevanje in discipliniranje medija, ki se ne uklanja vladajoči študentski eliti, kar je razvidno tudi iz več javnih izjav predstavnikov ŠOU glede kritičnega poročanja Radia Študent," so prepričani v RŠ-u.

Sorodna novica Radio Študent se ne uklanja zahtevam, da bi zavoljo financ začeli poročati prijazno do ŠOU-a

Prizadevali si bodo za zadostno financiranje radia s strani ŠOU
Kot še pravijo, privatizacija Radia Študent naj ne bi bila več med osrednjimi načrti vodstva ŠOU, vsaj sodeč po besedah direktorja ŠOU Andreja Klasinca, ki je včeraj potrdil zavezo, izrečeno že na zadnji seji Sveta Zavoda Radia Študent, da “se bomo glede prenosa ustanoviteljstva pogovarjali le, če bo pobudo dal . Na Radiu Študent odgovarjajo, da tovrstnih namenov nimajo in da si bodo tudi v prihodnosti prizadevali za zadostno financiranje radia s strani ŠOU ter za ponovno zagotovitev odstotkov minimalnega financiranja zavodov, ki upoštevajo prispevek vsakega izmed članov družine ŠOU pri uveljavljanju študentskega in širšega javnega interesa.

V prvem predlogu ni vseboval postavke za sofinanciranje
Z omenjenimi 84.000 evri bo razpolagal, potem ko je na začetku januarja opozoril na možno prekinitev financiranja pri ŠOU, saj študentski proračun za leto 2021 v prvem predlogu ni vseboval postavke za sofinanciranje. Temu so sledili številni odzivi podpore. Nov predlog je nato predvidel 64.000 evrov oziroma polovico od lanskih 120.000 evrov, nazadnje pa mu je ŠOU ta znesek zvišala za 20.000 evrov.

Radiu Študent je doslej podporo izreklo 15.000 posameznikov in več kot 500 institucij, ki so se januarja pridružili koaliciji za ohranitev Radia Študent.