Drugo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Mesto žensk
Interaktivna zvočna instalacija Vrtovi govorijo sloni na zgodovini desetih ljudi, ki so pokopani v sirskih vrtovih. Umetnica, ki ustvarja v Londonu in Bejrutu, je s pomočjo prijateljev in družinskih članov umrlih rekonstruirala njihove zgodbe, kot bi jih pripovedovali sami. Pripovedi so dopolnjene z najdenimi zvočnimi posnetki, ki pričajo o njihovih zadnjih trenutkih. Foto: Arhiv Društva Mesto žensk
Wikimaraton
Feministični WikiMaraton so posvetili pisanju Wikičlankov o slovenskih umetnicah, ki so sodelovale na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk od 1995 do danes. Foto: Mesto žensk

Dodaj v

Za konec Mesta žensk Feministični WikiMaraton in odkritje ženskega murala

Simbolna zapuščina udeleženk festivala
16. oktober 2016 ob 13:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S predstavitvijo zvočne instalacije Vrtovi govorijo umetnice Tanie El Khoury se je dopoldne začelo zadnje dejanje letošnjega festivala Mesto žensk. Za zadnji dan so pripravili še Feministični WikiMaraton, dogajanje pa se bo sklenilo z razkritjem ženskega murala Mitohondrijski zid, ki so ga pod vodstvom argentinske rezidentke Laure Olalde ustvarili lokalne udeleženke oziroma udeleženci.

Dogajanje zadnjega dne 22. Mesta žensk, ki je osrednji poudarek namenilo vsakodnevnosti, povezovanju, pa tudi iskanju razpok, se je začelo v Stari mestni elektrarni, kjer lahko do 18. ure ujamete interaktivno zvočno instalacijo umetnice Tanie El Khoury. V galeriji Škuc bo do 17.00 trajal Feministični WikiMaraton pod vodstvom Ane Čigon. Namenjen bo pisanju Wikičlankov o slovenskih umetnicah, ki so sodelovale na festivalu od leta 1995 do danes.

Festival se bo poslovil na AKC-ju Metelkova mesto, kjer bo sproščenemu pikniku sledilo razkritje ženskega murala Mitohondrijski zid. Laure Olalde si ga je zamislila kot skupinsko zidno poslikavo, ki bo predstavljala molekularno pokrajino, osredotočeno na mitohondrij, organel z lastnim genskim zapisom, ki se deduje skozi žensko nasledstvo. Kot metafora mitohondrijske dediščine je ustvarjanje zidne poslikave nekakšna simbolna zapuščina žensk, ki živijo v mestu in obiščejo Ljubljano v času festivala.

O vsakodnevnosti in povezovanju
Letošnji festival je posebno pozornost namenil vsakodnevnosti. Kot je pred začetkom festivala povedala umetniška vodja Teja Reba, sta jih zanimala umetnica in njeno delo: "Kakšna so presečišča med tema poloma in kako v vsakodnevni realnosti iščemo razpoke za drugačno sobivanje v prostoru."

Festivalsko segrevanje je potekalo v Tovarni Rog. Druženja so se udeležili številni soorganizatorji iz ljubljanskih javnih in zasebnih zavodov, posamezniki in posameznice. Festival bo zaokrožil dogodek v avtonomni kulturni coni, saj organizatorice verjamejo, da so prav takšne cone, skupaj z vsebinami nevladnega sektorja, ključne za razmislek o novih strukturah delovanja.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ribiič
# 17.10.2016 ob 18:19
Bolj kot se feminizem krepi in prodira v družbene podsisteme, bolj je se naša družba pomika na rob propada.
Valjhun Kajtimar
# 16.10.2016 ob 14:07
Teja Reba? Saj ni čudno, da je tokrat festival fail...
Organizatorji zbrani okoli nje se bodo seveda bodril,da je velik uspeh in govorili, da so pomembno drzali bakljo enakopravnosti zensk ,a resnica je, da je fail... Teja (polovica farse imenavane Teja in Leja) je samozvana *umetnica", ki te s svojo "ustvarjalnostjo" pusti tihega in brez komentarja.
fafaron
# 16.10.2016 ob 14:49
Feminizem je ključen v boju zoper vserazraščujoči klerofašizem.

Feministke_i ne branijo le žensk, pač pa vse žrtve tistih, ki napadajo TUDI njih.
Kazalo