Ministrstvo je Vaupotiča v uradnem postopku seznanilo z razlogi za razrešitev in ga pozvalo, da se do njih opredeli. Na mesto direktorja Moderne galerije ga je po kar treh razpisih v skoraj letu in pol nato imenoval tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti.

Aleš Vaupotič je bil aprila 2021 za pet let imenovan za direktorja Moderne galerije. Foto: Moderna galerija
Aleš Vaupotič je bil aprila 2021 za pet let imenovan za direktorja Moderne galerije. Foto: Moderna galerija

Več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda
Na ministrstvu so zdaj za STA zapisali, da so v javnih pismih na slabo vodenje opozarjali zaposleni in organi zavoda, ki so pozvali tudi k razrešitvi Vaupotiča z direktorskega mesta. Tudi v tem mandatu je ministrstvo prejelo več opozoril o posamičnih težavah pri sodelovanju z umetniki in izvedbi programa ter o slabih odnosih med vodstvom in zaposlenimi. Zaradi tega se je ministrica za kulturo Asta Vrečko tudi sestala z Vaupotičem.

Kot so zatrdili na ministrstvu, so z javnim zavodom v redni komunikaciji, saj je ministrstvo v imenu ustanovitelja obvezano skrbeti za delovanje javnih zavodov s področja kulture. Ministrstvo je od konca leta 2022 na vodstvo javnega zavoda naslovilo več dopisov z vprašanji glede razstavne dejavnosti, finančnega poslovanja javnega zavoda in zaposlovanja v javnem zavodu.

V zadnjem času sta ministrstvo na slabo vodenje javnega zavoda znova opozorila tako strokovni svet kot svet zavoda. Vaupotičevo vodenje sta v uradnih dopisih, ki sta jih v skladu s svojimi nalogami posredovala na ministrstvo za kulturo, ocenila kot "strokovno nekompetentno, negospodarno in netransparentno, kar se odraža tudi v neizvajanju načrtovanega programa, izpostavljen je bil tudi neprimeren odnos do zaposlenih".

Galerija se začasno financira le 80-odstotno
Tako strokovni svet kot svet javnega zavoda zaradi "neusklajenosti, napak in pomanjkljivosti" nista potrdila letnega poročila Moderne galerije za lani kot tudi ne programa dela in finančnega načrta za letos, saj "ni usklajen z odločbo ministrstva". Kot so pojasnili na ministrstvu, se zato skladno s predpisi zakona o izvrševanju proračuna Moderna galerija od preteklega meseca začasno financira le 80-odstotno.

Sorodna novica Zaposleni v Moderni galeriji zahtevajo razrešitev direktorja

Zapisali so še, da se ministrstvo v primeru zaznanih nepravilnosti kot predstavnik ustanovitelja mora odzvati in v primeru ugotovljenih razlogov za razrešitev direktorja ustrezno ukrepati. Na podlagi dolgotrajnih preverjanj in ugotovitev o slabem vodenju ter ob upoštevanju določil sklepa o ustanovitvi Moderne galerije se je tako odločilo začeti postopek za predčasno razrešitev Vaupotiča z mesta direktorja. Ministrstvo je tako Vaupotiča v uradnem postopku seznanilo z razlogi za razrešitev, ga pozvalo, da se do njih opredeli. Pridobilo bo tudi predhodno mnenje sveta in strokovnega sveta javnega zavoda.

Aleš Vaupotič je za STA že sredi preteklega meseca na vprašanje, zakaj po njegovem mnenju tako letno poročilo za lani kot program dela in finančni načrt za letos nista dobila soglasja sveta javnega zavoda, zapisal, da se "kot direktor trudi z ustreznim seznanjanjem članov, osebno pa to pripisuje spremembam v njegovi sestavi – povezano s spremembo sklepa o ustanovitvi". Zapisal je še, da vse do potrditve programa poteka financiranje v višini 80 odstotkov realiziranih izdatkov, ki so bili financirani iz proračuna za leto 2022, v nekaterih delih pa so uporabili financiranje iz nejavnih virov.

Program, ki "vzbuja skrb o zagotavljanju poslanstva javnega zavoda"
Urška Jurman
, ki predseduje svetu Moderne galerije, je že konec marca za STA zapisala, da svet zavoda poročila za leto 2022 ni potrdil, ker je to "nedosledno, pomanjkljivo, z napakami in mestoma zavajajoče". Kot je še zapisala, so "zaradi več nejasnosti pri porabi javnih sredstev, ki nakazujejo negospodarno rabo javnih sredstev", ustanovitelju predlagali tudi izvedbo revizije finančnega poslovanja javnega zavoda za lani. O programu, h kateremu svet zavoda prav tako ni dal soglasja, pa je zapisala, da je "pomanjkljiv, še ni usklajen z odločbami ustanovitelja ter vzbuja skrb o zagotavljanju poslanstva javnega zavoda".