Jani Sever je scenarij za film Antigona – kako si upamo!, ki nosi letnico nastanka 2020, napisal v sodelovanju z Milošem Kaluskom in Stojanom Pelkom. Film bo premierno na ogled drevi ob 20.30 v Kinodvoru, projekcije se bo udeležila tudi filmska ekipa.

Sorodna novica (Filmska) Antigona po Slavoju Žižku ali kako razlikovati med kaosom in revolucijo

Film Antigona – kako si upamo! postavlja "sodobne politike, odločevalce in vplivneže v vloge iz Žižkove verzije starogrške tragedije. Antigona je kot simbol upora proti oblasti priročen ideal za današnji čas. Toda ali gre res za emancipacijsko junakinjo? Ali pa je tudi sama del problema? Čas je, da razkrijemo 'odvratno mrmranje življenja' v svetu desnega fundamentalizma, podnebnih sprememb in velikih neenakosti," so zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC). Dodali so še, da film predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najvitalnejša vprašanja našega časa.

Antigon poln današnji politični svet
Režiser filma je zapisal, da je bila odločitev za analizo vzporednic med Žižkovo igro in resničnim življenjem preprosta, saj sta se demokracija in drama razvijali hkrati in je današnji politični svet poln Antigon. "Pozicije glavnih akterjev, tako v sodobnosti kot v antični drami, namreč niso vedno jasne. Največja junakinja antične drame – po Žižkovem mnenju – ni dobra oseba."

Nadalje je po Severjevih besedah vprašanje, ki ga zastavlja Žižkova Antigona, "vprašanje pozicij v sistemu in poskusa, kako iz sistema izstopiti. Izstop iz sistema seveda ne more biti preprost. Revolucije je treba ponavljati, a ob tem se neizogibno postavlja vprašanje: ali ni v revolucija vedno le želja po novem gospodarju? O tem sem poskušal razmišljati v filmu, ki je asociativen in želi pustiti gledalca, da sam pride do svojih zaključkov."

Nagrade na Festivalu slovenskega filma
Nekaj manj kot uro in pol trajajoči film je na 23. Festivalu slovenskega filma (FSF) odnesel vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

Jani Sever z ekipo filma na premieri filma v okviru 23. Festivala slovenskega filma v ljubljanskem Kinu Komuna. Foto: FSF/Katja Goljat, Matjaž Rušt
Jani Sever z ekipo filma na premieri filma v okviru 23. Festivala slovenskega filma v ljubljanskem Kinu Komuna. Foto: FSF/Katja Goljat, Matjaž Rušt

V filmu igrajo Primož Bezjak, ki mu je vloga Kreona prinesla vesno za najboljšo glavno moško vlogo na 23. FSF-ju, Anja Novak v vlogi Antigone, Matija Vastl v vlogi Terezijasa in Žan Perko v vlogi Hajmona. Ob njih igrajo še Jure Henigman, Doroteja Nadrah, Matej Zemljič in Gregor Prah.

Nekdanji novinar in odgovorni urednik Mladine Jani Sever je dejaven kot producent, režiser in scenarist. Leta 2006 je ustanovil multimedijski portal Vest, leta pet let pozneje pa produkcijsko hišo Sever & Sever. Producentka je Nina Jeglič iz produkcijske hiše Sever & Sever, koproducent je RTV Slovenija, film je nastal s finančno podporo SFC-ja.