Ekipa filma Fantovska leta, ki je, tako kot že pred slabim mesecem od združenja britanskih kritikov, prejel nagrade za režijo, stransko vlogo (Patricia Arquette) in najboljši film v celoti. Foto: EPA
Ekipa filma Fantovska leta, ki je, tako kot že pred slabim mesecem od združenja britanskih kritikov, prejel nagrade za režijo, stransko vlogo (Patricia Arquette) in najboljši film v celoti. Foto: EPA
Julianne Moore z nagrado za najboljšo žensko vlogo, portret profesorice z alzheimerjevo boleznijo v filmu Še vedno Alice. Foto: EPA
Ekipa filma Teorija vsega, ki je postal najboljši britanski film, z upodobitvijo Stephena Hawkinga pa je prepričal Eddie Redmayne. Foto: EPA

Britanska akademija za film in televizijo je Fantovska leta razglasila za najboljši film nasploh, Linklater pa si je prislužil bafto za režijo. Linklater je "povsem navadno zgodbo napravil zelo posebno," je razkrila čar filma Patricia Arquette, ki je za vlogo matere samohranilke prejela bafto za stransko žensko vlogo. Da bi prikazal življenje fanta in njegove družine, je film snemal v dejanskem obdobju dvanajstih let s kratkimi poglavji vsakega obdobja in tako spremljal fantovo odraščanje od njegovega sedmega do devetnajstega leta. Film britanski filmarji očitno močno cenijo. Pred manj kot mesecem je združenje britanskih kritikov prepoznalo enake odlike kot zdaj akademija in film nagradilo kot najboljši film, Linklaterja za režijo in Patricio Arquette v stranski vlogi.

Teorija vsega najboljši britanski film, Hawking deležen stoječih ovacij
Bafto za najboljšo glavno žensko vlogo je prejela Julianne Moore za portret profesorice z alzheimerjevo boleznijo v filmu Še vedno Alice, v glavni moški vlogi pa je britansko akademijo prepričal Eddie Redmayne kot Stephen Hawking v Teoriji vsega.

Biografski film, nastal po predlogi knjige, ki jo je o njunem zakonu napisala Stephenova prva žena Jane Hawking, je postal tudi najboljši britanski film. Hawking in njegova družina je filmsko produkcijo vseskozi podpirala, Hawking pa je slovesnosti v londonski Kraljevi operni hiši Covent Garden udeležil tudi kot podeljevalec nagrade za vizualne učinke (ki je šla znanstvenofantastičnemu filmu Medzvezdje) in bil deležen stoječih ovacij.

Grand Budapest hotel režiserja Wesa Andersona, ki je v igro vstopil z enajstimi nominacijami, je odnesel pet nagrad bafta, med drugim za izvirni scenarij, kostumografijo, izvirno glasbo.

Nagrado za stransko moško vlogo je prejel J. K. Simmons za portret neizprosnega džezovskega učitelja v filmu Ritem norosti Damiena Chazzella. Film je prejel še nagradi za montažo in zvok.

Nagrado za fotografijo je prejel Emmanuel Lubezki za film Birdman. Nagrado vzhajajoče zvezde, ki jo izglasuje občinstvo, je prejel 24-letni britanski igralec Jack O'Connel. Med animiranimi filmi je zmagal Lego film, med dokumentarnimi zgodba o Edwardu Snowdnu režiserke Laure Poitras Citizenfour. Najboljši film v tujem jeziku je postal poljski Ida Pawla Pawlikowskega, že najboljši film poljske filmske akademije in najboljši evropski film preteklega leta po mnenju EFE, ki združuje 3000 evropskih filmarjev.

Nagrado za prvenec pa sta prejela Stephen Beresford in David Livingstone za Pride, zgodbo neverjetnega sodelovanja med gejevskimi aktivisti in rudarji med britansko rudarsko stavko leta 1984.
Nagrade Britanske akademije za film in televizijo veljajo za enega pomembnejših kazalnikov morebitnih dobitnikov vsako leto težko pričakovanih oskarjev. Te bo ameriška Akademija za filmske umetnosti in znanosti letos podelila 22. februarja.