Bill Cosby je poleg v TV-seriji Cosbyjevi nastopil v različnih televizijskih in filmskih vlogah, med drugim tudi kot voditelj v otroški oddaji. Foto: Reuters
Bill Cosby je poleg v TV-seriji Cosbyjevi nastopil v različnih televizijskih in filmskih vlogah, med drugim tudi kot voditelj v otroški oddaji. Foto: Reuters

V zapor ne bo šel, ampak bo moral tožnici plačati 500.000 dolarjev. Porotniki so sklenili, da je danes 84-letni Cosby namenoma povzročil škodljiv spolni stik z najstnico, za katero je moral vedeti, da je mlajša od 18 let.

Cosbyja na sojenju v Santa Monici ni bilo, porota pa je videla le videoposnetek njegove izjave pod prisego, v kateri je zanikal spolno zlorabo. Njegov predstavnik za odnose z javnostmi Andrew Hyatt je napovedal pritožbo.

V spalnici izvlekel svoj spolni organ in jo silil, naj ga zadovolji
Cosby je srečal 16-letno Judy Huth in njeno sošolko iz srednje šole na snemanju filma. Nekaj dni pozneje ju je odpeljal na zabavo v Playboyevo graščino. Huth je pričala, da ji je v spalnici rinil roko med noge, izvlekel svoj spolni organ in jo silil, naj ga zadovolji. Tožbo je vložila šele leta 2014, potem ko so igralca podobnih dejanj obtožile številne druge ženske.

Cosby je bil sicer že obsojen na zaporno kazen zaradi spolne zlorabe ženske v Pensilvaniji. Leta 2015 je bil komik aretiran in vpisan v register spolnih prestopnikov, ameriški sodnik Steven O'Neil pa ga je označil kot "nevarnega spolnega plenilca". Porota je odločila, da je kriv spolnega napada na Andreo Constand. "To je resen zločin," je dejal sodnik. "Gospod Cosby, prišel je dan, prišel je čas za kazen." Leta 2018 je zvezdnik začel služiti kazen, vendar pa je državno vrhovno sodišče obsodbo pred letom dni razveljavilo.

Bill Cosby kot "Cliff" Huxtable
Cosby, ki je svojo kariero začel kot stand up komik, je svet osvojil s televizijsko serijo Cosbyjevi (The Cosby Show, kjer je poleg glavnega junaka serije pomembno vlogo odigral tudi kot pisec scenarija), ki so jo snemali kar osem sezon, med letoma 1984 in 1992.

NBC-jeva serija z 201 epizodo je bila najbolj gledana televizijska nanizanka med letoma 1985 in 1990, nagrajena pa je bila z dvema emmyjema, dvema zlatima globusoma, tremi nagradami NAACP in 11 nagradami People's Choice.

Bill Cosby spoznan za krivega spolnega napada