Greta Gerwig, letošnja predsednica devetčlanske žirije, ki bo med 22 tekmovalnimi filmi izbrala nagrajenca za zlato palmo, v nagovoru občinstva ob odprtju 77. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Foto: Reuters
Greta Gerwig, letošnja predsednica devetčlanske žirije, ki bo med 22 tekmovalnimi filmi izbrala nagrajenca za zlato palmo, v nagovoru občinstva ob odprtju 77. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Foto: Reuters
Sorodna novica Bo "skrivni seznam spolnih nadlegovalcev" pretresel letošnji Cannes?

Ob skrivnem seznamu spolnih nasilnežev, ki vleče pozornost stran od težko pričakovanih filmov, so člani žirije danes spregovorili tudi na novinarski konferenci pred odprtjem festivala z rdečo preprogo in komedijo absurda Drugo dejanje režiserja Quentina Dupieuxa. Predsednica žirije, režiserka Greta Gerwig, je komentirala, da je gibanje #JazTudi (#MeToo) pripeljalo do "bistvenih sprememb" na bolje v filmski industriji in da se mora o spolnih napadih še naprej govoriti in izpostavljati zločince. "Ljudje v filmski skupnosti, ki razkrivajo svoje zgodbe in poskušajo spremeniti stvari na bolje, so edinole koristni.

Gerwig je kot primer konkretnih sprememb navedla večjo uporabo koordinatorjev intimnosti (intimacy coordinators) v ameriški filmski industriji, ki pomagajo pri koreografiranju televizijskih in filmskih prizorov, ki vključujejo seks ali goloto, ter zagotavljajo, da igralci niso izkoriščani ali da se ne počutijo neprijetno. "To je del vzpostavljanja varnega okolja, tako kot bi ga vzpostavili, če bi se dva človeka spopadla z meči," je dejala Gerwig.

Organizatorji festivala so že ustanovili ekipo za krizno upravljanje, ki naj bi odgovorila na obtožbe, če bodo te prišle v javnost v času prireditve, kot napovedujejo nekateri francoski mediji.

Imena režiserjev in igralcev na seznamu, ki si je že prislužil pridevnik "eksploziven", naj bi anonimno že poslali na pariški Narodni center za kinematografijo in vodilne francoske produkcijske hiše. Obstaja možnost, da bodo filme, ki bi bili povezani z imeni spolnih nadlegovalcev, izločili s programa.

Skupina zaposlenih na festivalu je poleg tega za čas festivala pozvala k stavki zaradi plač in delovnih razmer, kar same izvedbe festivala ne ogroža, bi pa lahko stavka povzročila določene odmike v samem poteku festivala.

Na slovesnosti ob odprtju je ob spremstvu žirije 74-letna Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Foto: Reuters
Na slovesnosti ob odprtju je ob spremstvu žirije 74-letna Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Foto: Reuters

Megalopolis in Ameriška saga: ambiciozna projekta veteranov
V Cannesu bodo med drugim prikazali epski Megalopolis Francisa Forda Coppole in sago Kevina Costnerja Horizon: An American Saga. 69-letni Costner in 85-letni Coppola sta v svoja filma, ki sta bila že dalj časa predmet ugibanj, vložila veliko časa in lastnega denarja.

Na preizkušnji najsodobnejše kamere z umetno inteligenco

Na letošnjem festivalu v Cannesu bodo - dva meseca pred olimpijskimi igrami v Parizu - preizkusili 17 poskusnih kamer, opremljenih s tehnologijo umetne inteligence, ki zmorejo prepoznati sumljive dogodke ali vedenja in pomagajo pri odkrivanju zapuščenih paketov, orožja in oseb, ki potrebujejo pomoč.

Mestne oblasti v Cannesu so si za dovoljenje za uporabo omenjenih kamer prizadevale že vse od leta 2019, izdali pa so jim ga šele letos, po spremembi zakonodaje o nadzoru, ki so jo sprejeli pred letošnjimi olimpijskimi igrami.

Mesto ob Azurni obali ima že zdaj najgostejšo mrežo videozaščite v Franciji z 884 kamerami, kar predstavlja eno kamero na vsakih 84 prebivalcev. Na javnih mestih in stavbah po mestu imajo razporejenih tudi 462 gumbov za klic v sili.

Coppolova ideja za Megalopolis je stara približno desetletje. Film, v katerem sta nastopila Adam Driver in Shia LaBeouf, je nekakšna utopija o rekonstrukciji mesta z imenom Novi Rim. Coppola naj bi v film vložil lastnih 120 milijonov evrov in tvegal – še posebej, ker prvo predvajanje filma med vodilnimi v filmski industriji po poročanju revije Hollywood Reporter ni naletelo na odobravanje. Film naj bi bil preveč eksperimentalen, obsežen in zmeden. Toda to so nekateri menili tudi o zdaj že kultnem Coppolovem filmu Apokalipsa danes, preden so ga pred 45 leti premierno predvajali v Cannesu in je z njim režiser osvojil zlato palmo.

Slavnostna premiera Costnerjevega filma Horizon: An American saga bo v Cannesu v nedeljo. Film, ki ga bodo prikazali zunaj tekmovalnega programa, bodo nato v prihodnjih mesecih predvajali v štirih delih. Poleg Costnerja v filmu igrajo Sienna Miller, Sam Worthington in Jena Malone.

"Zgodba o filmu Horizon: An American saga se je začela pred 35 leti in ne morem si zamisliti boljšega mesta od Cannesa, da svetu predstavim rezultat tako čudovite pustolovščine," je napovedal Costner. Scenarij za film je prvič predložil leta 1988, a ker nikogar ni mogel pripraviti do tega, da bi z njim sodeloval, je nazadnje za financiranje filma najel hipotekarno posojilo.

Na slovesnosti ob odprtju je 74-letna Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda; pohvali se lahko z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci. V Cannesu je bila doslej le enkrat, leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi.

Za uvodni film festivala so, kot že nekaj zadnjih let, izbrali francoski film, ki bo hkrati predvajan po vsej Franciji. Letos ima to čast komedija Le Deuxieme Acte (Drugo dejanje)  režiserja Quentina Dupieuxa. Foto: AP
Za uvodni film festivala so, kot že nekaj zadnjih let, izbrali francoski film, ki bo hkrati predvajan po vsej Franciji. Letos ima to čast komedija Le Deuxieme Acte (Drugo dejanje) režiserja Quentina Dupieuxa. Foto: AP
Sorodna novica Skorajšnje odprtje festivala v Cannesu: kateri slovenski ustvarjalci se odpravljajo na riviero?

Kdo bo letos dobil zlato palmo, bo odločila devetčlanska žirija. V tekmovalnem programu je 22 filmov, zmagovalec pa bo znan na sklepni festivalski slovesnosti 25. maja.

Tradicionalno Cannes pričakuje tudi številne filmske zvezde svetovnega slovesa. Po rdeči preprogi se bodo tako po napovedih sprehodile zvezde, kot so Richard Gere, Demi Moore, Gary Oldman, Cate Blanchett, Uma Thurman, Emma Stone, Meryl Streep in George Lucas.

V tekmovalnem programu Cronenberg, Lanthimos, Sorrentino
Prej omenjeni Megalopolis je eden od 22 filmov v tekmovalnem programu. Mednje spadata med drugim novi film Andree Arnold Bird z Barryjem Keoghanom in Franzem Rogowskim, ki se dogaja v Kentu na jugu Anglije in pripoveduje o družini z družbenega roba, ter nova grozljivka Davida Cronenberga The Shrouds z Diane Kruger in Vincentom Kasslom. Paul Schrader bo prikazal dramo Oh Canada, za katero mu je uspelo pridobiti Umo Thurman in Richarda Gera.

Svoj novi film Kinds of Kindness (Vrste prijaznosti) z Emmo Stone in Willemom Dafoejem bo predstavil tudi Yorgos Lanthimos. V glasbeni komediji Emilia Perez Jacquesa Audiarda pa je zaigrala popzvezdnica Selena Gomez. Film govori o mehiškem šefu mamilarskega kartela, ki želi pustiti svojo preteklost za seboj in začeti življenje kot ženska.

Manj kot eno leto po svetovni premieri Nesrečnih bitij se Yorgos Lanthimos vrača z novim filmom, v katerem nastopata Emma Stone in Willem Dafoe. Foto: IMDb
Manj kot eno leto po svetovni premieri Nesrečnih bitij se Yorgos Lanthimos vrača z novim filmom, v katerem nastopata Emma Stone in Willem Dafoe. Foto: IMDb
Sorodna novica Tik pred odprtjem se največjemu filmskemu festivalu napoveduje stavka samozaposlenih

Gary Oldman je zaigral v Partenopi, novem filmu Paola Sorrentina. Filmska srenja nestrpno pričakuje tudi film Vajenec iranskega režiserja Alija Abasija. Sebastian Stan je v filmu upodobil nekdanjega predsednika ZDA in sedanjega republikanskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah Donalda Trumpa v mladih letih.

O politikih govori tudi komedija Rumours (Govorice), ki bo prikazana zunaj tekmovalnega programa ter prikazuje voditelje držav in vlad med srečanjem G7, ko se izgubijo v gozdu. Glavna igralka je Cate Blanchett. Direktor festivala Thierry Fremaux je njeno vlogo na novinarski konferenci opisal kot "neke vrste Ursulo von der Leyen".

Zunaj tekmovalnega programa bo prikazan tudi novi Pobesneli Max. Premiera filma Georgea Millerja Furiosa: A Mad Max Saga, v katerem igrata Anya Taylor-Joy in Chris Hemsworth, bo 15. maja. Predhodnik Pobesneli Max: Cesta besa s Tomom Hardyjem v glavni vlogi je imel premiero v Cannesu leta 2015 in je pozneje prejel šest oskarjev.

Filmski festival v Cannesu bo letos s častno zlato palmo – poleg Meryl Streep – počastil tudi legendarni japonski animacijski studio Ghibli. Studio, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hayao Miyazaki, je po vsem svetu priljubljen zaradi mojstrovin, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Vse najboljše, George Lucas!
Na sklepni slovesnosti 25. maja pa bo ustvarjalec Vojne zvezd George Lucas prejel zlato palmo za življenjsko delo. "Vojna zvezd ni nič drugega kot mitologija," so organizatorji med drugim zapisali v izjavi in se poklonili legendarnemu ameriškemu producentu in režiserju, ki ravno danes praznuje 80. rojstni dan. Lucas je v odzivu v izjavi zapisal, da bo imel festival v Cannesu vedno posebno mesto v njegovem srcu. Prav na tem festivalu je bil leta 1971 prikazan njegov prvi film THX 1138.

Začenja se 77. filmski festival v Cannesu