Celovečerec Quo Vadis, Aida? je svetovno premiero doživel na festivalu v Benetkah. Poleti si ga je bilo mogoče ogledati tudi na prvem Igralskem filmskem festivalu Kranj. Foto: IMDb
Celovečerec Quo Vadis, Aida? je svetovno premiero doživel na festivalu v Benetkah. Poleti si ga je bilo mogoče ogledati tudi na prvem Igralskem filmskem festivalu Kranj. Foto: IMDb

Celovečerec o genocidu v Srebrenici režiserke Jasmile Žbanić z Jasno Đuričić v glavni vlogi je tudi eden izmed petih nominiranih filmov za mednarodnega oskarja. Gre za koprodukcijo BiH-a, Avstrije, Romunije, Nizozemske, Nemčije, Poljske, Francije, Norveške in Turčije. Film je bil posnet leta 2020, ravno ob 25-letnici genocida v Srebrenici.

Ob Jasni Đuričić v osrednjih vlogah nastopajo še Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović in Edita Malovčić.

Sorodna novica Na podelitvi evropskih filmskih nagrad slavila režiserka Jasmila Žbanić s filmom Quo Vadis, Aida?

Dogajanje je postavljeno v Bosno julija 1995, kjer Aida dela kot prevajalka za mirovne sile Združenih narodov v Srebrenici. Ko srbska vojska zavzame mesto, se člani njene družine znajdejo med tisoči civilistov, ki poskušajo najti zatočišče v oporišču ZN-a. Aida ima kot tolmačka na pogovorih o Srebrenici dostop do ključnih informacij.

Gre tako rekoč za zgodbo o "ženski, ki se ujame v moško igro vojne. To je zgodba o pogumu, ljubezni in trdoživosti ter o tem, kaj se zgodi, če se pravočasno ne odzovemo na svarilne znake. Vojno v Bosni sem preživela. Nekega dne imaš vse, že naslednjega dne pa večina stvari, ki si jih poznal, ne obstaja več. Samo zato, ker imamo nekatere stvari za nepredstavljive, to še ne pomeni, da se ne morejo zgoditi" je za za Al Džaziro Balkans povedala Jasmila Žbanić, ki je napisala tudi scenarij za film.

Scenarij je nastal na podlagi zapisov in spominov Hasana Nuhanovića iz Srebrenice, ki je leta 1995 sodeloval z nizozemskimi modrimi čeladami. Njihova naloga je bila zaščititi Bošnjake, ki so se zatekli v Srebrenico, a je niso mogli izvajati. Nuhanović je sicer med procesom nastajanja filma prekinil sodelovanje z režiserko pri scenariju, saj je po njegovem mnenju določene zgodbe predstavila na neprimeren način.

Sorodna novica Vrata kinodvoran v Srbiji in Republiki Srbski zaprta za film o genocidu v Srebrenici

Gre za prvi bosansko-hercegovski celovečerni igrani film o genocidu v Srebrenici, vendar niti četrt stoletja po tem film ni dobrodošel v kinematografih v Srbiji in Republiki Srbski, kjer so se poleti odločili, da ga ne bodo uvrstili v program. Ob tem so bili nekateri tamkajšnji kulturni delavci, ki so podprli film, deležni celo javnih obsodb in groženj.

Film je gledalcem na Hrvaškem, v Sloveniji, BiH-u, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji in na Kosovu do ponedeljka, 20. decembra, do 23.55 na voljo na spletni platformi Kino Meeting Point. Opremljen je s podnapisi v bosanskem ali angleškem jeziku.