Foto: Pionirski dom
Foto: Pionirski dom

Zmagovalca domače produkcije sta otroški film Obrnjen svet, ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva društva Slon, in mladinski film Zakaj, delo dijakinje Line Horvat Gimnazije Frana Milošiča Ljutomer pod mentorstvom Vida Hajnška in Ludvika Rogana.

Zmagovalca mednarodne produkcije pa sta otroški film My Mother Looks Like a Microwave Oven (Moja mama je videti kakor mikrovalovna pečica), ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva studia Dante Rustav Films iz Uzbekistana, in mladinski film The Pigeon (Golob) iranske avtorice Zahre Ebadi.

Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma dobi film Krjavelj, ki so ga ustvarile učenke Osnovne šole Naklo pod mentorstvom Petre Korenjak Marčun in Tine Žagar Pernar. Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma dobi film Slonči Tonči, ki so ga ustvarili učenci in učenke Osnovne šole Gornja Radgona pod mentorstvom Damijana Sovca. Nagrado za najboljši slovenski otroški film po izboru otroške žirije pa prav tako dobi film Obrnjen svet.

"Opazili smo, da se otroci in mladi osredotočajo na širše družbene težave, zaznamovane z epidemijo, okoljevarstvom in duševnimi stiskami. Hkrati pa ne manjka preizkušanj v filmskih žanrih in eksperimentiranja s filmsko formo. Filmska ustvarjalnost v Sloveniji občutno pridobiva kakovost tako na osnovnošolski kot tudi srednješolski ravni, kar lahko pripišemo tudi izvajanju izbirnega predmeta Filmska vzgoja v osnovni in Film v srednji šoli," so ob koncu poudarili selektorji festivala Vid Hajnšek, Marina Katalenić in Petra Gajžler.

Festivalsko žirijo so letos sestavljali scenaristka in režiserka Maja Križnik, igralka Eva Jesenovec, montažer Zlatjan Čučkov, filmska kritičarka Veronika Zakonjšek in Oleg Morović, programski selektor filmskega festivala Vodnjan.

Festival je prejšnji teden potekal v Pionirskem domu in obsegal brezplačne delavnice režije, scenarija in igre v sklopu projekta Liberty, projekcije tekmovalnih filmov, filmski kviz in izdajo Pojmovnika žanra, so sporočili organizatorji.

V Pionirskem domu verjamejo, da lahko v filmski produkciji uživamo šele, ko o njej več vemo. V sklopu festivala so zato skupaj s podkastom O.B.O.D. izdali Pojmovnik filmskih žanrov.

"Naš festival je vsako leto večji. Verjamemo, da samo izobraževanje rojeva radovedno in radoživo občinstvo. Ne pozabimo; ko govorimo jezik filma, govorimo jezik vsega sveta," je ob festivalu poudarila direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik.


Vabljeni k ogledu nagrajenih filmov.