Jimmy Kimmel je izkušen voditelj, ki se je letos držal bolj ali manj
Jimmy Kimmel je izkušen voditelj, ki se je letos držal bolj ali manj "varnih" šal na račun Ircev in ljudi, ki jih na podelitev ni bilo (Jamesa Camerona, Toma Cruisa). Willa Smitha po imenu ni omenjal, se je pa spotaknil ob koristnost novoustanovljene "krizne ekipe". Foto: AP
Sorodna novica Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, za komedijo Vse povsod naenkrat

Podjetje Nielsen, ki je vodilo meritve gledanosti, ugotavlja, da je šov, ki ga je v ZDA predvajala televizija ABC, v domovini pritegnil 18,7 milijona gledalcev (v letu 2022 je bilo gledalcev samo 16,6 milijona). Večji delež občinstva kot lani spada tudi v mlajšo demografsko skupino (od 18 do 49 let).

Največja druga skušnjava za ameriške gledalce v nedeljo zvečer je bila sklepna epizoda prve sezone serije The Last of Us, ki je pritegnila 8,2 milijona gledalcev.

Dno je bilo leto 2021
Čeprav je boljša gledanost seveda dobrodošla novica za Akademijo filmske umetnosti in znanosti, pa je vseeno treba povedati, da je bil nedeljski spektakel še vedno tretji najmanj gledani v zgodovini meritev. Oskarji si torej še vedno niso popolnoma opomogli od kataklizmičnega leta 2021, ko so pritegnili samo 10,4 milijona gledalcev.

Letošnja podelitev je bila izrazit obrat nazaj k tradiciji: po lanskem eksperimentiranju s tremi voditeljicami smo se vrnili k standardnemu komiku v vlogi povezovalca (že tretjič je bil voditelj Jimmy Kimmel), gotovo pa je pomagalo tudi, da je bil glavni favorit relativno dobro gledan in priljubljen (komedija Vse povsod naenkrat); večer je minil brez kakršne koli kontroverznosti ali škandala. Če upoštevamo, da je bila slovesnost v letih 2021 in 2022 v senci pandemije, je najbližja točka primerjave leto 2020, ko si je oskarjev v živo ogledalo 23,6 milijona ljudi.

Trendi različnih podelitev nagrad se v zadnjem času gibljejo v različne smeri: grammyji so dosesgli 12-odstotno rast gledanosti (12,6 milijona gledalcev), emmyji pa so s 5,9 milijona gledalci zdrsnili na najnižjo gledanost v zgodovini.

Najbolj gledana podelitev oskarjev v zgodovini je bila leta 1998: ko je bil za najboljši film okronan Cameronov Titanik, je to v živo spremljalo 57 milijonov Američanov.

Dolga leta so oskarji veljali za drugi najbolj gledani televizijski dogodek leta (za Super Bowlom). Do leta 2018 ni gledanost podelitve nikoli zdrsnila pod 30 milijonov.