Ste vedeli, da se lahko po Vatikanu sprehodite v okviru 'Uradne ture Angelov in demonov'? Menda je pri ameriških turistih zelo priljubljena. Foto: Reuters
Ste vedeli, da se lahko po Vatikanu sprehodite v okviru 'Uradne ture Angelov in demonov'? Menda je pri ameriških turistih zelo priljubljena. Foto: Reuters
Pisatelj Dan Brown, igralci Tom Hanks, Ayelet Zurere in Ewan McGregor ter režiser Ron Howard na svetovni premieri Angelov in demonov v Rimu. Foto: Reuters

Tako piše vatikanski časopis L'Osservatore Romano, ki je ob rimski premieri Angelov in demonov omenjenemu filmu namenil kar dva članka in tako prekinil institucionalni molk. Filma pa v časniku niso neposredno hvalili ali kritizirali, temveč so objavili nekakšno mešanico pozitivnih in negativnih komentarjev. V enem izmed prispevkov so ga označili za "muho enodnevnico", a hkrati priznali, da je napet, in pohvalili fotografijo; film naj bi bil "prevzeten", a hkrati režija Rona Howarda "dinamična in očarljiva".

Brownove knjige - znak za alarm?

Uradni napovednik za film Angeli in demoni si oglejte tukaj.
V enem izmed člankov z naslovom Skrivnost njegovega uspeha so zapisali, da bi se morala Cerkev zamisliti, zakaj je tako "poenostavljen in pristranski" pogled na Cerkev, kot jo v svojih delih opisuje Dan Brown, tako priljubljen, tudi med katoličani. "Najbrž bi bilo pretirano Brownove knjige upoštevati kot znak za alarm, a morda bi nas lahko spodbudile k novim pogledom in osvežitvam načina, na katerega Cerkev medije uporablja za razlago svojih stališč do današnjih perečih vprašanj," so zapisali.

V filmu Angeli in demoni se simbolog Robert Langdon (v filmu ga igra Tom Hanks) vrača na velika platna, da bi Vatikanu pomagal rešiti ugrabljene kardinale, ki jim grozi smrt. Ustaviti mora tudi 'tiktakajočo' bombo, in to z razvozlavanjem namigov, povezanih s stoletja staro skrivno družbo, imenovano Illuminati.

V Da Vincijevi šifri ima Jezus potomce
V primerjavi s sprejemom Da Vincijeve šifre je tokrat Vatikan pred prihodom Angelov in demonov v kinematografe molčal - morda zato, ker je glasno obsojanje Da Vincijeve šifre filmu zagotovilo ogromno brezplačne kapacitete in pripomoglo k še več prodanim kinovstopnicam. Kot je znano, je Da Vincijeva šifra razburila Vatikan in številne katoličane predvsem zaradi zgodbe, po kateri naj bi Jezus in Marija Magdalena imela otroke ter ustvarila kraljevsko linijo potomstva, ki jo je Cerkev stoletja prikrivala.

Režiser Howard, ki je na platno prenesel obe Brownovi knjižni uspešnici - prva, Da Vincijeva šifra, mu je prinesla precej slabe ocene kritikov -, je obtožil Vatikan, da so poskušali otežiti snemanje Angelov in demonov v Rimu, zato so morali nekatere prizore iz Vatikana in Rima posneti kar v Los Angelesu.

A. K.