Kozole se predstavlja z novim dokumentarcem, ki se posveča malemu človeku. Foto: EPA
Kozole se predstavlja z novim dokumentarcem, ki se posveča malemu človeku. Foto: EPA
Delo osvobaja

Dokumentarni film je narejen brez olepševanja. Kamera iz roke spremlja en dan v življenju trnovskega poštarja Aleksa, brez vnaprej pripravljenega scenarija. Poštar je eden tistih dokumentarcev, ki jih napiše življenje.

Portret sodobne slovenske družbe
Aleks je sam po sebi filmska zvezda, zgovoren, duhovit junak delavskega razreda, eden tistih, ki se v spreminjajočih časih bojujejo za dostojno življenje. Od dveh zjutraj do opoldne traja sprehod med ljudmi, prejemniki pošte, od katerih ima vsakdo svojo zgodbo, Aleks pa ima razumevanje za vsakega od njih. Portret poštarja pa je hkrati tudi portret sodobne slovenske družbe. Če niste utegnili na predpremiero, si film lahko ogledate 24. junija na 1. programu TV Slovenija.

Režiser se tudi sicer rad ukvarja z "malim človekom". Pred kratkim je na filmskem festivalu v Houstonu za film Delo osvobaja prejel nagrado remi v kategoriji tujejezičnih filmov, v Valencii pa zlato palmo za najboljši film in srebrno palmo za najboljšega režiserja. Črna komedija pripoveduje o možu, ki se mu po izgubi zaposlitve sesuje življenje (nastala je v produkciji Emotionfilma in TV Slovenije ter v koprodukciji Vertiga). Med najbolj znanimi Kozoletovimi filmi, ki jih je napisal in režiral, so še Stereotip, Porno Film in Rezervni deli.