Igor Prodnik je bil v javnosti po krivici očrnjen, s tem pa je bil okrnjen tudi ugled Filmskega sklada. To je mnenje Prodnikovega pravnega zastopnika. Foto: MMC RTV SLO
Igor Prodnik je bil v javnosti po krivici očrnjen, s tem pa je bil okrnjen tudi ugled Filmskega sklada. To je mnenje Prodnikovega pravnega zastopnika. Foto: MMC RTV SLO

Franci Matoz je sporočil, da je zaradi nezaslišanega delovanja Komisije, ki naj bi presegla svoje pristojnosti, Filmski sklad RS zoper Komisijino načelno mnenje vložil tožbo na upravno sodišče. Kot poudarja Matoz, pravni zastopnik v. d. Sklada Igorja Prodnika, je Komisija obravnavala stvari, ki jih ne bi smela obravnavati. Komisija za preprečevanje korupcije sme po Matozu izdajati načelna mnenja, vendar le na abstraktni ravni. Ta mnenja pa naj bi obenem imela tudi "zgolj svetovalno in izobraževalno funkcijo". Drugače rečeno: Komisija "nikakor ne more prevzeti vloge organov, ki presojajo, ali je bilo neko delovanje zakonito ali nezakonito."

Komisija je s prekoračitvijo pooblastil očrnila Igorja Prodnika
S tem, ko je s prekoračitvijo svojih pristojnosti obtožila Igorja Prodnika, je Komisija kršila njegove človekove pravice. Prodnika je namreč očrnila, s tem pa je očrnila tudi celoten Sklad, saj ga je predstavila kot ustanovo, v kateri se dogajajo nepravilnosti. Matoz je ob tem zatrdil, da je Igor Prodnik v vseh primerih ravnal v skladu z zakoni in predpisi in dodal, da so "vse obtožbe komisije ali neresnične ali pa so poskus diskreditacije Prodnika".

To Matozovo pravno pojasnilo tudi utemeljuje Prodnikovo odločitev, da na državno pravobranilstvo naslovi odškodninski zahtevek. Od države zahteva odškodnino v višini 10.000 evrov, in sicer zaradi krnjenja ugleda v javnosti in kršenih osebnih pravic. Od države Prodnik odškodnino zahteva zato, ker je komisija za preprečevanje korupcije državni organ. Obenem je Franci Matoz tudi zavrnil vse načelne očitke in obtožbe, ki se navezujejo na domnevno neustrezno delovanje Igorja Prodnika in Filmskega sklada v celoti.