Lenova oddaja The Tonight Show prinese v blagajno 50 milijonov dolarjev dobička. Foto: Reuters
Lenova oddaja The Tonight Show prinese v blagajno 50 milijonov dolarjev dobička. Foto: Reuters
Z začetkom stavke 5. novembra je peresa odložilo kakih 10.500 članov ceha ameriških scenaristov. Foto: Reuters

In če si je prvi pred vrnitvijo zagotovil dovoljenje stavkajočih scenaristov, saj mu je z njimi uspelo doseči sporazum, pa se Leno za to ni kaj dosti zmenil. Že v uvodu NBC-jeve oddaje The Tonight Show je odkrito povedal, da podpira zahteve scenaristov, in hkrati priznal, da se je sam podpisal pod šale, ki jih bo povedal v oddaji.

To je takoj sprožilo jezo ceha ameriških scenaristov, saj so že od začetka stavke vsem svojim članom (med temi najdemo tudi Lena) prepovedali pisanje kakršnih koli scenarijev za ustavljene oddaje in filme, vključno s šovi, v katerih sami nastopajo.

Prijateljski pogovor z dogovorom ali brez?
Kot so sporočili scenaristi, so takoj organizirali pogovor med Lenom in cehom, v katerem so Lenu pojasnili, da pisanje scenarija za The Tonight Show krši pravila stavke. Kot je povedal predstavnik ceha, Neal Sacharow, je šlo za zelo prijateljski pogovor, saj je Leno od vsega začetka podpornik stavke, zato naj bi šlo zgolj za pojasnilo. Vendar pa kljub prijateljskemu vzdušju Sacharow ne mora z gotovostjo zatrditi, da bo Leno upošteval želje scenaristov. "Mislim, da smo se dogovorili," je Reutersu povedal Sacharow.

NBC zahteva svoje
Lenu v bran se je postavil NBC, ki je med drugim poudaril, da so po zadnji pogodbi s cehom iz njihovih določil in pravic izvzeta besedila, ki jih napiše voditelj sam. Kot še trdijo na NBC-ju, pogoji še naprej veljajo, čeprav je pogodba prenehala veljati štiri dni pred začetkom stavke, 5. novembra, in tako izključujejo pravila, ki jih ceh določa med stavko. Seveda pa zagretost NBC-ja, da bi Lenu zagotovil pravico za pisanje njegovega scenarija, ne preseneča, saj z oddajo v blagajno pospravi 50 milijonov dolarjev dobička na leto.