Režiserjevo smrt so konec tedna sporočili iz režiserjeve produkcijske hiše Conspiracao Filmes.
Breno Silveira je režiral več odmevnih filmov, med drugim Frančiškova otroka leta 2005 in Gonzaga: De Pai pra Filho (Gonzaga: Od očeta do sina) leta 2012.

Frančiškova otroka smo lahko leta 2009 videli tudi v Slovenski kinoteki v retrospektive brazilskih filmov. Foto: IMDb
Frančiškova otroka smo lahko leta 2009 videli tudi v Slovenski kinoteki v retrospektive brazilskih filmov. Foto: IMDb

Večkrat nagrajeni brazilski cineast je umrl med snemanjem filma z naslovom Dona Vitoria, v katerem igra znana brazilska igralka Fernanda Montenegro. Film temelji na resnični zgodbi, pripoveduje pa o starejši ženski, ki je na ulici pred svojim oknom začela snemati preprodajalce mamil in tako odkrila veliko korupcijsko shemo. Film so doslej snemali v brazilski zvezni državi Pernambuco na severovzhodu države.

Prizor iz filma Gonzaga: Od očeta do sina iz leta 2012. Foto: IMDb
Prizor iz filma Gonzaga: Od očeta do sina iz leta 2012. Foto: IMDb

Najprej direktor fotografije
Silveira je študiral kinematografijo na pariški Šoli Louisa Lumiera in filmsko kariero začel kot direktor fotografije. Pozornost je pritegnil s filmom Eu Tu Eles iz leta 2000, ki so ga predvajali na filmskem festivalu v Cannesu. Kot režiser je debitiral leta 2005 s Frančiškovima otrokoma, ki sta v Braziliji podirala rekordne po številu prodanih vstopnic. Film je prejel štiri brazilske velike nagrade za kinematografijo in bil nominiran za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film.

Frančiškova otroka sta bila leta 2009 na ogled tudi v Slovenski kinoteki v okviru retrospektive brazilskih filmov. Silveirovi filmi so bili vključeni v programe različnih filmskih festivalov po vsem svetu. Odmevno je bilo tudi njegovo delo na televiziji.

Kot so sporočili iz produkcijske hiše, za režiserjem žalujejo soproga in dve hčerki.