Foto: Urša Premik
Foto: Urša Premik

"Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjer koli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre," je zapisala mednarodna žirija o Šturbeju, ki je večkrat nagrajeni gledališki in filmski igralec.

European Film Promotion je ob petindvajsetem jubileju programa skupno razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralk in igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars).

Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem 2022 predstavili na 72. Berlinalu, ki bo letos potekal med 10. in 20. februarjem. Vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado evropske vzhajajoče zvezde, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Avtoportret: 56 sekund s Timonom Šturbejem

Petčlanska mednarodna žirija v sestavi švedsko-gruzijskega filmskega ustvarjalca Levana Akina, hrvaške vodje igralske zasedbe in predsednice mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timke Grin, nekdanje italijanske evropske vzhajajoče zvezde Sare Serraiocco, luksemburškega filmskega producenta Bernarda Michauxa ter filmske strokovnjakinje in kustosinje Yun-hua Chen, ki živi v Nemčiji, je na podlagi številnih dejavnikov, tudi presoje nominiranih igranih filmov in serij, izbrala deset najobetavnejših nadarjenih igralcev z izjemnimi možnostmi za mednarodno kariero.

Šturbej se je rodil v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in je član ansambla SNG Drama v Ljubljani. Leta 2017 je za vlogo Bernieja v predstavi Seksualna perverzija Davida Mameta prejel nagrado Sklada Staneta Severja za študente igre, poimenovano po legendarnem slovenskem igralcu, ki jo podeljuje strokovna žirija. Leta 2017 je svojo prvo filmsko vlogo odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča. Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo. Pred kratkim je končal produkcijo filmov Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Trenutno snema televizijsko miniserijo Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta.

Sorodna novica Filmska recenzija: Posledice

V program Vzhajajočih zvezd se je uvrstila tudi hrvaška igralka Gracija Filipović iz slovenske manjšinske koprodukcije Morena, prvenca hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Žirija je navdušena nad igralkinim "intuitivnim in izvirnim nastopom z zrelostjo, ki presega njena leta." Film je bil v Cannesu nagrajen z zlato kamero. Ob Sloveniji in Hrvaški so izbrani še nadarjeni igralci iz Danske, Francije, Irske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Švice in Švedske.

Letošnji program Vzhajajoče zvezde vključuje srečanja igralcev z novinarji, vodji igralske zasedbe, producenti in filmskimi ustvarjalci v skupinah in na individualnih srečanjih.

Timon Šturbej v filmu Posledice. Foto: Kolosej
Timon Šturbej v filmu Posledice. Foto: Kolosej

Že vseh petindvajset let je program Evropske vzhajajoče zvezde pomembna odskočna deska za mednarodno igralsko kariero. Med vidnejšimi zvezdami zadnjih let so Carey Mulligan, Alba Rohrwacher, oskarjevka Alicia Vikander, Maisie Williams, Riz Ahmed in številni drugi.

Timon Šturbej je že tretji iz Slovenije, ki se je pod nazivom vzhajajoča zvezda uvrstil med deseterico najobetavnejših evropskih igralcev po presoji žirije. Leta 2013 je v Berlinu nastopil igralec Jure Henigman, leta 2017 pa igralka Maruša Majer. Pred njimi so izjemno kakovost slovenskih igralcev ponesli v svet še igralec Marko Mandić in igralki Aleksandra Balmazović ter Iva Krajnc Bagola, so še zapisali na SFC-ju.