Mirjam Korbar je prepričala z močno vlogo matere, ki izgublja sina. Foto: Željko Stevanić/SFC
Mirjam Korbar je prepričala z močno vlogo matere, ki izgublja sina. Foto: Željko Stevanić/SFC

Kot beremo v utemeljitvi, je Mirjam Korbar nagrajena za močno upodobitev matere umirajočega sina. Njena vloga je "ključna za čustva, ki jih izžareva zgodba filma. Le ta segajo od platna do srca občinstva," utemeljitev nagrade povzemajo v Slovenskem filmskem centru.
Film zastoj je pripoved o dveh zakonskih parih z različnih polov družbene lestvice, ki nimata ničesar skupnega. Neločljivo pa ju v eni noči združita nesreča in tragični dogodek. Odtlej sta povezana za vse življenje.

Poleg Mirjam Korbar so v glavnih vlogah zaigrali Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Foto: Željko Stevanić/SFC
Poleg Mirjam Korbar so v glavnih vlogah zaigrali Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Foto: Željko Stevanić/SFC

Möderndorferju se je zdelo pomembno povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. "Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda," razmišlja.

Ob Mirjam Korbar vidimo v glavnih vlogah še Petra Musevskega, Uroša Fürsta in Barbaro Cerar. V filmu pa nastopajo tudi Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja pa Alenka Korla. Koproducenti filma so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević iz srbskega Deliriuma ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska iz severnomakedonskega Sektor filma. Sofinancerji filma so SFC, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije s sodelovanjem Viba filma.

"Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije," je o filmu povedal režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Željko Stevanić/SFC

Nagrada na festivalu St. Andrews je druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo za Mirjam Korbar. Nagrado drevo ljubezni je prav tako prejela za vlogo v filmu Zastoj na 15. Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmske igre, kjer so posebno nagrado posthumno podelili tudi Petru Musevskemu.

Festival na Škotskem poteka od leta 2018, letošnjo izvedbo pa so uresničili v hibridni obliki. Vizija festivala je ustvariti novo in edinstveno platformo za prepoznavnost škotskega filma in povezovati uveljavljene mednarodne filmske ustvarjalce v industriji. Film Zastoj si je občinstvo lahko ogledalo v živo.