Prizor iz enega od letos nominiranih filmov, Rocca spreminja svet. Foto: Kino Otok
Prizor iz enega od letos nominiranih filmov, Rocca spreminja svet. Foto: Kino Otok

Prijavljeni žiranti si bodo med 23. in 26. aprilom z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali prek spleta in nato glasovali za zmagovalca, so sporočili iz zavoda Otok, kjer dogajanje organizirajo. Običajno se žiriranje odvije v izolskem Art kinu Odeon.

K prijavam vabijo mlade med 12. in 14. letom starosti, ki lahko prijavnico oddajo do 17. aprila na e-naslov ana.cerar@isolacinema.org.

K ogledu filmov bodo mladi žiranti lahko letos povabili tudi starše in druge družinske člane. Zmagovalnemu filmu bo Evropska filmska komisija po preštetju glasov še isti večer, 26. aprila, podelila EFA Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva, kar bo v živo predvajano na spletni strani dogodka (yaa.europeanfilmawards.eu).

Rocca verändert die welt (Rocca spreminja svet), r. Katja Benrath, Nemčija, 2020.

Filmska zgodba nemškega filma sledi pogumni in zabavni enajstletnici Rocci z očetom, ki kot astronavt pazi nanjo iz vesolja. Dekle živi posebno življenje. Ko prvič v življenju začne obiskovati pravo šolo, se mora zoperstaviti razrednim nasilnežem, a vztrajna borka za pravico skupaj s prijatelji dokaže, da ima tudi otrok moč spreminjati svet.

Mi fratello rincorre i dinosauri (Moj brat lovi dinozavre), r. Stefano Cipani, Italija/Španija, 2020.

V filmu Moj brat lovi dinozavre usmerjajo pogled v mladega Jacka, ki je prepričan, da je njegov mlajši brat Gio superjunak s posebnimi močmi. Vendar je Gio otrok z Downovim sindromom, in ko Jack to ugotovi, pred sošolci ohranja skrivnost. Ko pride resnica na dan, Jack ugotovi, da bratova energija, vitalnost in edinstvena perspektiva zares lahko spreminjajo svet – prav tako kot superjunaki.

Nenavaden teden s Tesso, r. Steven Wouterlood, Nizozemska/Nemčija, 2020.

V topli zgodbi o odraščanju, filmu z naslovom Nenavaden teden s Tesso, se Sam, ki z družino preživlja počitnice na otoku, odloči za poseben trening samote, spoprijatelji z izmuzljivo Tesso. Razburljive poletne počitnice Sama naučijo, da je bolje polno živeti, kot se bati neznanega.


EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.

Z evropskim projektom filmske vzgoje sicer zavod za razvijanje filmske kulture Otok že od leta 2013 "sooblikuje samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev".

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine na krovu celoletnega filmsko-vzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo. Z zavoda Otok so sporočili, da z letošnjo pomladjo zaradi izrednih okoliščin epidemije veliko vsebin, vključno s filmskimi projekcijami, selijo na splet.