Francoska pisateljica, eksistencialistična filozofinja, družbena teoretičarka, feministka in politična aktivistka Simone de Beauvoir se je v zgodovino zapisala s filozofskim delom Drugi spol (1949) in romanom Mandarini. Foto: Wikipedia
Francoska pisateljica, eksistencialistična filozofinja, družbena teoretičarka, feministka in politična aktivistka Simone de Beauvoir se je v zgodovino zapisala s filozofskim delom Drugi spol (1949) in romanom Mandarini. Foto: Wikipedia

Dramatik in scenarist, ki je prejel oskarja za film Oče (2021) in Dangerous Relations (1989) ter bil nominiran tudi za zlati kipec za scenarij filma Pokora (2008), je med mojstrskim tečajem na filmskem inštitutu Doha v Qumri razkril, da je film o filozofinji in pisateljici de Beauvoir in pisateljem Algrenom trenutno v zgodnji fazi produkcije.

Sorodna novica Izgubljeni "intimni roman" o mladih letih Simone de Beauvoir bo končno izšel

"De Beauvoir in Algren sta se spoznala v Chicagu leta 1947 in se takoj spustila v strastno razmerje, ki je trajala več kot 20 let kljub zapletom čezatlantskega potovanja in komunikacije v tistem času," pišejo na spletnem portalu Deadline.

Pariška intelektualka je bila ravno sredi pisanja slovitega feminističnega dela iz leta 1949, Drugi spol, in bila v razmerju z Jean-Paulom Sartrom, ki je bil njen partner 51 let, to je bilo do njegove smrti leta 1980.

Algren je najbolj znan po svojem romanu The Man With The Golden Arm iz leta 1949, ki ga je na velika platna leta 1955 prenesel Otto Preminger s Frankom Sinatro in Kim Novak v glavnih vlogah.

Hampton je predtem sodeloval z režiserko Fontaine že pri filmu Adoration iz leta 2013. Film razvija glavni producent Očeta Philippe Carcassonne, ki je pisanju Deadline tudi zasebni partner režiserke.

Sorodna novica Zasebna pisma razkrivajo nianse odnosa med Simone de Beauvoir in Violette Leduc

Hampton je za Deadline povedal, da se bo film verjetno osredotočil na zgodnja leta njune afere od leta 1948 do 1952. "Njena biografija je velika zgodba," je dejal. "Postala sta vedno bolj slavna, ona je pisala Drugi spol in politične razmere v Franciji so bile polne sprememb."

Povedal je, da bo scenarij temeljil na 300 pismih, ki jih je pisateljica napisala v angleščini, in so zbrana v knjigi A Transatlantic Love Affair: Letters to Nelson Algren. "Gradiva je ogromno. Obstaja cela knjiga njenih pisem, toda tisto, česar se poskušam dokopati, kar je precej težko videti, in morda mi ne bo uspelo, so njegova pisma njej," je dejal Hampton.

Scenarist je razkril, da bi si želel, da bi bil projekt večjezičen. "Zelo si želim, da bi bili vsi prizori v ZDA v angleščini in vsi prizori v Franciji v francoščini. Jezik in njune jezikovne težave so bili del odnosa in razlogi, da je odnos dokončno prenehal," je dejal.