"To je liričen in obenem dokumentarno navdahnjen igrani celovečerec o veliki preizkušnji, na katero je postavljeno ljubezensko razmerje med Anno, mlado mamo samohranilko iz odročne vasi v švicarskih Alpah, in Marcom, najemniškim delavcem, ki nekega dne zboli in se začne vesti vedno bolj nepredvidljivo. Anna se kljub številnim nasprotovanjem vaške skupnosti bori za Marca in svojo ljubezen," piše ob filmu Tri zime. Foto: Slovenska kinoteka

Dnevi nemškega filma so na pobudo Goethe-Instituta prvič potekali leta 2015. Leta 2020 so k šesti izdaji cikla, ki je bila nato zaradi pandemije prestavljena v leto 2021, povabili še Avstrijski kulturni forum Ljubljana in Veleposlaništvo Švice v Ljubljani – in nastali so Dnevi nemško govorečega filma.

Nocoj ponujajo švicarsko-avstrijsko-nemško koprodukcijo Monte Verità Stefana Jägerja. Gre za kostumsko dramo, ki temelji na resničnih dogodkih. Na začetku 20. stoletja sta Ida Hofmann in Henri Oedenkoven ustanovila skupnost, v kateri so se vse do leta 1940 zbirali pripadniki različnih reformistično-alternativnih gibanj, anarhisti, pacifisti in umetniki, ki so se zavzemali za življenje, uglašeno z naravo. Skupnost je imela tudi svoj sanatorij. Protagonistka filma Monte Verità je deloma izmišljena mlada Dunajčanka Hanna Leitner, ki leta 1906 pred avtoritarnim možem in dušečim, meščanskim normam podrejenim družinskim življenjem zbeži v omenjeni sanatorij, tam pa odkrije čisto nov svet.

Četrtek bo posvečen temi narodnih manjšin. Prikazana bosta dokumentarna filma dveh koroškoslovenskih režiserk: Sine Legibus. Po poteh 1976 Milene Olip, ki bo tudi navzoča na projekciji, in Verschwinden/Izginjanje Andrine Mračnikar. V prvem nas življenjska pripoved 105-letne Mice Olip popelje na dvojezično južno Koroško leta 1976, ko so v Avstriji izvedli sporno preštevanje manjšin, ki naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel.

"Dunaj, 1920. Avstro-Ogrska je propadla. Peter Perg se po vojni vrne iz ujetništva. A Dunaj je zdaj povsem drugačno mesto. V novi avstrijski republiki umetnost cveti, na obzorju pa se že rišejo protidemokratska gibanja," so zapisali ob filmu Zaledje. Foto: Slovenska kinoteka

Andrina Mračnikar v pretresljivem dokumentarcu Verschwinden/Izginjanje izhajajoč iz doživetij svoje družine predstavi tragično izkušnjo vse od usodnega plebiscita leta 1920 zatirane in trpinčene slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Za film je pred nekaj dnevi dobila vesno za posebne dosežke.

V petek bodo najprej predvajali Short Export – Made in Germany 2021, izbor izstopajočih kratkih filmov, ki so lani nastali v Nemčiji. Zatem bo na vrsti švicarsko-nemška koprodukcija Tri zime Michaela Kocha. V soboto pa pripravljajo avstrijsko-luksemburško Zaledje, celovečerec oskarjevca Stefana Ruzowitzkega, ki je bil skoraj v celoti posnet s tehniko bluescreen. Opisujejo ga kot temačen in napet protivojni triler.

Sobotni dan bo zadnji, na vrsti pa bo letošnji izbor kratkih filmov, Short Export – Made in Germany 2022, in nemška celovečerna Stasijevska komedija Leandra Haußmanna, zaključni del režiserjeve trilogije o Nemški demokratični republiki, ki jo sestavljata še Sončna aleja in NVA, so zapisali v Slovenski kinoteki.