V letu, ko je bila Vojna nominirana za tujejezičnega oskarja, je na koncu nagrado osvojil drug film na temo vojne – madžarski kandidat Savlov sin. Foto: IMDb
V letu, ko je bila Vojna nominirana za tujejezičnega oskarja, je na koncu nagrado osvojil drug film na temo vojne – madžarski kandidat Savlov sin. Foto: IMDb

Scenarist in režiser Tobias Lindholm z Vojno ni skušal orati ledine v žanru vojnega filma ali, natančneje, v podžanru filmov, ki tematizirajo vojno v Afganistanu. Vojaki, ki jih tokrat spremljamo, so sicer Danci, sicer pa se spuščamo na področje, ki ga je z Bombno misijo (2008) raziskovala Kathryn Bigelow, z Edinim preživelim (2013) Peter Berg in z dramo Kajaki (2014) Paul Katis.

Danski poveljnik Claus Pedersen (igra ga Pilou Asbæk, najbolj znan po vlogi v Igri prestolov) je na misiji v Afganistanu. Njegova mlada žena Maria (Tuva Novotny) na Danskem skrbi za dom in njune tri otroke. Med neko rutinsko nalogo se Pedersenov vojaški vod znajde v navzkrižnem ognju. Da bi rešil hudo ranjenega vojaka, poveljnik prekrši vojaški protokol, a njegova odločitev ima usodne posledice tako za tamkajšnje civiliste kot zanj in za njegovo družino.

Zgodba o vojaku, ki mu bodo sodili zaradi vojnih zločinov, vešče kombinira vojaški in legalni žargon na eni ter konflikt na domači "fronti" na drugi strani. Dramo lahko danes ob 22.25 ujamete na prvem programu Televizije Slovenija.

Lindholm je na idejo za film prišel zaradi nekega intervjuja, v kateri je danski častnik pred odhodom na svojo tretjo misijo v Afganistanu izjavil, da se ne boji smrti – boji se, da "ga bodo sodno preganjali, ko se vrne domov". S svojim filmom je Danec skušal ubrati drugačno pot od vojnih dram, ki razgaljajo postopno razčlovečenje posameznika v vojnem konfliktu. "Junaka sem hotel počlovečiti. Hotel sem, da bi namesto junaka v uniformi videli človeka, ki je nekomu mož in nekomu oče," je pojasnil v intervjuju za Variety. "Ne gre samo za vojake, gre tudi za družine, ki morajo brez očeta ali mame živeti po več mesecev. Zaradi vstopa v vojno se spremeni ogromno življenj, zanimal me je zorni kot družbe. Večina ljudi ima tri plati: to, kar smo v službi, kar smo v zasebnem življenju, in to, kar smo kot del demokratične družbe. Film sem hotel raztegniti na vsa tri področja."

Vojna