Ian McShane je bil v Deadwoodu nepozaben kot Al Swearengen. Na sliki s Timothyjem Olyphantom, ki je igral šerifa, in W. Earlom Brownom, ki je upodabljal Swearengenovo desno roko. Foto: IMDb
Ian McShane je bil v Deadwoodu nepozaben kot Al Swearengen. Na sliki s Timothyjem Olyphantom, ki je igral šerifa, in W. Earlom Brownom, ki je upodabljal Swearengenovo desno roko. Foto: IMDb
Deadwood je mestece v gričevju Black Hills v Južni Dakoti, kjer so živele take legende Divjega zahoda, kot sta bila Wild Bill in Calamity Jane. Foto: IMDb
Žal v filmski različici ne bo Powersa Bootha (levo), ki je umrl lani. Foto: IMDb

"Maestro je prekosil samega sebe," je na Twitterju zapisal W. Earl Brown, ki je v seriji igral Dana Dorityja, desno roko Ala Swearengena (nepozabni Ian McShane).
Dority v seriji tvitov kar ni mogel prehvaliti zadnje različice scenarija, pod katerega se je, tako kot pod serijo, podpisal David Milch. "Ko sem bral scenarij, so moja čustva skakala v vsako j***o smer. Od vznesenosti do melanholije; od izbruhov veselja do krikov obupa."
"Milcheve besede so kot slasten obrok. Kompleksnost njegovih okusov je nekaj, kar je vredno z užitkom okušati," je zapisal.

Brown pravi, da je Milchev zadnji osnutek scenarija podoben prejšnji različici, ki jo je prebral pred letom in pol, a "kompleksnost odnosov ter čustveni viški in padci so ostri kot najbolj nabrušen nož". "Kar v želodcu te stisne," je pripomnil.
Snemanje se začenja oktobra
Sicer pa bo dve uri dolga filmska različica Deadwooda postavljena 10 let po dogodkih v tretji sezoni, ki se je sklenila leta 2006. Snemanje naj bi se začelo 5. oktobra, premiero pa napovedujejo za pomlad prihodnje leto.
Deadwood, postavljen v slovito mestece sredi Black Hills v Južni Dakoti, mestece kvartopirstva, prostitucije in preostalega razvrata na robu indijanskega ozemlja, je serija, ki je kljub kratkemu roku trajanja doživela izjemen odziv kritikov in naglo postala minikult.
Milcheva besedila so bila kompleksna, skoraj shakespearijanska, a z rekordnim številom kletvic. Serija je bila na trenutke brutalna (v spominu ostane krmljenje prašičev s truplom), prizori spolnosti so bili neposredni, Milch pa se je ognil romanticizmu Divjega zahoda, ki so ga bili polni stari, klasični vesterni.
Kot smo zapisali v recenziji serije pred leti, ko jo je predvajala tudi naša televizija: "Deadwood je morda ena najizvirnejših serij zadnjih let in tako čudovito pristno zajame duh Divjega zahoda in dodelane, čudaške, unikatne like resničnega pionirskega mesta v Južni Dakoti, da ob njej vesterni Johna Wayna delujejo kot amaterske šolske predstave."
Ameriški filmski kritik Matt Zoller Seitz, urednik strani RogerEbert.com, je celo dejal, da je Deadwood "najboljša TV-serija vseh časov".
Predčasno slovo
Po drugi strani pa je bila gledanost precej nizka, verjetno tudi zaradi razmeroma počasnega tempa, ki je zahteval precej zbranosti gledalcev, zato so se pri HBO-ju odločili serijo po tretji sezoni končati, s tem pa so tako oboževalce kot protagoniste serije prikrajšali tudi za pravi finale.
V naslednjih letih so TV-hiša in ustvarjalci brez konkretnih potrdil še budili upanje gledalcev z napovedjo dveh dvournih TV-filmov, a iz tega ni bilo nič in leta 2009 je McShane v oddaji Daily Show Jona Stewarta izjavil, da je "Deadwood mrtev". Leta 2011 so nato govorice o morebitni oživitvi Deadwooda znova vzniknile, leta 2015 pa sta se HBO in Milch tudi konkretno začela znova pogovarjati o Deadwoodu. A trajalo je še tri leta, da je HBO dejansko uradno potrdil projekt, medtem pa so celo glavni igralci izgubljali vero v nadaljevanje.

V filmski različici naj bi se vrnili vsi stari znanci, bo pa na žalost Deadwood za velika platna ostal brez enega glavnih likov, Swearengenovega rivala in lastnika saloona Cyja Tolliverja. Powers Boothe, veteranski igralec, ki ga je upodabljal, je namreč lani pri 68 letih umrl za rakom. Brown gledalcem ni mogel razkriti, kako se bo film lotil njegove odsotnosti, bo pa ta zagotovo pojasnjena.