Foto:
Foto:
Enostransko prikazovanje polpretekle zgodovine.
Srce v breznu buri duhove.

Film prikazuje dogajanje ob koncu 2. svetovne vojne na Tržaškem in v Slovenskem primorju, dotika pa se občutljive tematike fojb, o kateri prevladujeta na slovenski in italijanski strani različni interpretaciji.


Vabimo vas k ogledu Omizja z naslovom Zakaj Srce v breznu?

Gledanost filma

Prvi del filma, ki ga je TV Slovenija predvajala v torek zvečer, si je ogledalo 302.000 gledalcev, starih nad 10 let. Prejšnji teden je film premierno predvajala italijanska televizija in ob tem izmerila, da si je film ogledalo sedem oziroma deset milijonov Italijanov.

Ob filmu razmislek ... v Omizju
Po predvajanju drugega dela filma je voditelj Jože Možina pripravil Omizje, v katerem so z večih strani predstavili zgodovinska dejstva, ki jih film problematizira.


Vabimo vas, da mnenje o filmu izrazite tudi na našem spletnem forumu.

Vrsta odzivov na enostranskost
Srce v breznu, televizijski film, ki ga je naročil italijanski minister za komunikacije Maurizio Gasparri, je sprožil vrsto odzivov tako pri nas kot tudi v Italiji in širše v tujini. Tako je po predvajanju filma v Italiji Koprsko združenje protifašistov, borcev in udeležencev NOB-ja priredilo množično protestno zborovanje v Borštu pri Marezigah, odzivov in komentarjev na film pa so bili polni tudi vsi slovenski mediji. Na to, da Italijani pri med- in povojnih dogajanjih niso povsem brez krivde, pa sta opozorila tudi Financial Times in Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bi se država morala drugače odzvati?
Stališče slovenske države je, da pogleda na zgodovino ne morejo zmotiti ali celo spremeniti posamezni medijski dogodki v sosednji Italiji ali pri nas. Pozivi zunanjemu ministrstvu, naj ostreje reagira na projekt Srce v breznu in dogodke, ki so spremljali njegovo predvajanje, pa se pri nas kar vrstijo. Zadnji je državo k odzivu pozval Miro Kocjan, predsednik osrednjega odbora prekomorskih brigad in drugih prekomorskih enot, ki je dejal, da se morajo uradni predstavniki slovenske države odzvati na vse hujše fašistične provokacije.