Foto:
Foto:

Proračun filma Srce v breznu je znašal štiri milijone evrov, slovenski filmski sklad pa razpolaga z letnim proračunom, le malo višjim od polovice te vsote. S takim zneskom pa ni mogoče posneti zgodovinskih filmov, ki bi konkurirali spornemu italijanskemu izdelku. Nedavno tega sta namreč ministra Rupel in Simoniti menila, da bi se na Srce v breznu morali odzvati z zgodovinsko verodostojnim filmom. Na filmsko obravnavo pa čaka še precej zgodovinskih tem, na primer aleksandrinke in soška fronta.

Film kot promocijsko sredstvo
Toda ker je proračun za slovensko kinematografijo preskromno odmerjen, določenih delov naše zgodovine ne bo mogoče ekranizirati, čeprav si to zaslužijo. Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev je prepričano, da v Sloveniji delamo ustvarjalno prepričljivejše filme, kot je to uspelo Italijanom s filmom Srce v breznu, ki je tudi pokazal, da je lahko film izredno dobro promocijsko sredstvo.

Zgodovinski filmi po knjižnih predlogah
Zanimivo snov, ki bi bila prav tako primerna za obravnavo, pa zanjo pri nas ni dovolj denarja, je mogoče najti tudi v književnosti, menijo filmski ustvarjalci. Pod svobodnim soncem in Alamut črpata iz zgodovine, a sta prevelik zalogaj za našo kinematografijo.