Damjan Kozole je tokrat pokukal v življenje poštarja Aleksa Madaluja. Foto: RTV SLO
Damjan Kozole je tokrat pokukal v življenje poštarja Aleksa Madaluja. Foto: RTV SLO
Delo osvobaja
Delo osvobaja je Kozoletu prineslo kar nekaj nagrad na različnih mednarodnih filmskih festivalih.

Zgodba filma, ki si ga bo mogoče ogledat na 1. programu TV Slovenija ob 22.50, pripoveduje o duhovitem junaku delavskega razreda, poštarju Aleksu Madaluju. Ta se v tranzicijskih časih vsak dan znova bojuje za dostojno življenje.

Tudi tokrat se je torej Kozole lotil zgodbe malega človeka, ki jo predstavi na zabaven in humoren način, pod tem pa hkrati reže čim globlje, da bi tako prišel do prave slike našega razmišljanja, do preseka povprečnih prebivalcev Slovenije. Skozi te nato film podaja sliko stanja družbe in stanja človeškega duha v času, ki ga živimo.

Po scenariju, ki ga piše življenje
Človekovo življenje je predstavljeno brez olepševanja, da bi dosegel ta učinek, pa se je režiser oprijel tehnike snemanja s kamero, ki iz roke spremlja en dan v življenju trnovskega poštarja Aleksa. Gre za dokumentarni film, ki je nastal brez vnaprej pripravljenega scenarija, za film torej, ki ga narekuje življenje. Gledalec spozna Aleksov vsakdanjik, ki se začne ob dveh zjutraj, ko se do opoldneva sprehaja med ljudmi, prejemniki pošte, od katerih ima vsakdo svojo zgodbo, Aleks pa vsakega pozorno posluša.

Pri snemanju filma, ki je nastal v sodelovanju z Dokumentarnim programom in v koprodukciji z Vertigo Ljubljana, so sodelovali še producent Danijel Hočevar, direktor fotografije Aleš Belak, montažer Jurij Moškon, skladatelj Igor Leonardi in tonski oblikovalec Matej Perih.