Danes ob 20.00 bo tako na vrsti zadnja "kino-ušesna" izvedba, na kateri bo filme Kino-Pravda Št. 9 (1922), Kino-Pravda Št. 15 (1923) in Kino-Pravda Št. 23 (1925) v živo spremljal Dj Borka.

Foto: Slovenska kinoteka
Foto: Slovenska kinoteka

V okviru rubrike Kino-iho so od marca letos v Slovenski kinoteki pripravili šest filmsko-glasbenih dogodkov. Ti so prinesli programe, ki jih je vsakokrat opremil drug glasbenik ali zasedba.

Cikel je bil torej posvečen obzornikom pionirja ruskega filma Dzige Vertova. Prva epizoda serije filmskih obzornikov Kino-Pravda je izšla prav leta 1922. Vertov si je zamislil časopis na velikem platnu, nekakšno "faktografsko" prikazovanje realnosti v obliki obzornikov, ki naj bi predstavljalo edinstveno možnost zadostitve zahtev po revolucionarnem filmu, so zapisali v kinoteki.

Foto: Slovenska kinoteka
Foto: Slovenska kinoteka

Vertov je s skupino filmarjev do leta 1925 posnel triindvajset epizod, ki so odsev tedanje sovjetske stvarnosti in kažejo težnjo po služenju revoluciji. Vsaka nova epizoda odraža večje eksperimentiranje z možnostmi jezika, s katerim je Vertov do štirinajste epizode pošteno razburil nekatere kritike. Kot je o Kino-pravdi zapisal Andrej Šprah, so imeli načini delovanja tega filmskega obzornika izjemen vpliv in daljnosežne posledice na razvoj dokumentarnega filma. "Iz njih izvira fenomen "filma resnice" (cinéma vérité), tj. novega revolucionarnega dokumentarnega pristopa s konca 50. let preteklega stoletja. Prav tako pa je vplivalo na vizije neoavantgardnega radikalnega filmskega gibanja Skupine Dzige Vertova pod vodstvom Jeana-Luca Godarda na vrhuncu revolucionarnih 60. let. Hkrati pa še danes predstavlja navdih sodobnim angažiranim filmskim praksam v obliki (proti)obzorniških gibanj tako v svetu kakor pri nas.”

Foto: Peter Fettich
Foto: Peter Fettich

Obzornike bo v živo spremljal Borja Močnik/Borka, didžej, glasbeni kritik, vodja radijskih oddaj (na Valu 202 in Radiu Študent), glasbeni producent, opremljevalec in organizator dogodkov ter poznavalec različnih muzik.

Je tudi programski vodja založbe rx:tx, kot glasbeni novinar in kritik pa piše in sodeluje z Mladino, Radiom Študent, nekdanjo tedensko oddajo Studio City in spletno revijo Odzven. Močnik tudi programsko sokrmari Jazz festival Ljubljana. Je didžej z več kot dvajsetletnim stažem, član ekipe (organizacije serije dogodkov in izdaj remiksanih jugo klasik) Tetkine Radosti in član skupine Jimmy Barka Experience.