Priljubljenost televizije MBC seriji v suspenzu tako rekoč zagotavlja visoko gledanost. Gre za eno najpomembnejših platform v arabskem svetu. Foto: AFP
Priljubljenost televizije MBC seriji v suspenzu tako rekoč zagotavlja visoko gledanost. Gre za eno najpomembnejših platform v arabskem svetu. Foto: AFP

Sirske drame so že dolgo priljubljene po vsej regiji, a odkar so zalivske arabske države leta 2012 prekinile vezi s sirskim režimom pod vodstvom Bašarja al Asada, so se televizijske hiše v regiji izogibale oddajam sirske produkcije, zlasti tistih, ki so povezane z vojno.

Sirski igralci so kljub temu še vedno našli pot na filmska platna v zalivskih državah – kadar so nastopali v vsearabskih produkcijah in zgodovinskih dramah v produkciji zalivskih televizijskih mrež; primer take produkcije je priljubljena serija Bab al Hara. Vsebinam, ki so jih ustvarili izključno Sirci, pa so se v Zalivu doslej večinoma izogibali.

Velik znak sprememb je torej, da je postaja MBC, ki je v savdski lasti, začela med ramazanom predvajati sirsko serijo V suspenzu. V času ramazana je sicer na Bližnjem vzhodu gledanost televizije na višku.

Režiser Sejf Elsbej je povedal, da so serijo v arabskem jeziku snemali v predmestju Damaska Wadi Barada, kjer so svoj čas potekali boji med vlado in uporniki. Nastala je "prva družbena drama, ki so jo v celoti ustvarili Sirci in bo predvajana na televizijskem programu v savdski lasti od leta 2011", ko je izbruhnila vojna v Siriji.

"Zalivski programi so ključna podpora za arabske drame," je prepričan producent serije Ahmad al-Sheikh. "Spet smo na začetku poti, ampak upamo, da se bo ta zagon nadaljeval." Foto: AFP

Serija V suspenzu je zgodba o življenjih Sircev, ki so se po letih razseljenosti vrnili na svoje domače območje. Eden od glavnih likov je možak, ki se je v začetku vojne nagibal k opoziciji. (V enem od prizorov smo priča zaslišanju, na katerem mora izdati imena svojih somišljenikov, ki so pozneje aretirani.)

"Mehka" otoplitev
Pri MBC-ju so sicer za tiskovno agencijo AFP komentirali, da "nikoli niso imeli nobenih zadržkov pred produkcijami ali igralci iz Sirije". "Z veseljem gostimo sirske vsebine ... na svojih ekranih in platformah, in to ne samo v času ramazana, ampak celo leto," je zapisal direktor mreže Ali Jaber. No, pri MBC-ju so do tega stališča verjetno prišli zaradi otoplitve v odnosu med Asadovim režimom in Združenimi arabskimi emirati. Prejšnji mesec je Asad svoj prvi uradni obisk v arabsko deželo od začetka vojne v Siriji opravil prav v ZAE-ju.

Čeprav Riad uradno še ni zacelil svojega odnosa z Asadom, pa mnogi analitiki tudi ta mali premik na televizijskih ekranih razumejo kot znak mehke diplomacije in otoplitve. "Nadaljevanka je prehitela politiko v tekmi za obnovitev odnosov," to razume sirski novinar Badih Sanij. "Vse mogoče omejitve umetnosti se postopoma sproščajo."

Zdesetkana sirska filmska industrija
Serija V suspenzu je dostopna tudi na priljubljeni pretočni platformi Shahid, ki jo ima prav tako v lasti Skupina MBC. Večji domet je spodbudna novica za sirsko filmsko industrijo, ki se spopada s skoraj popolno odsotnostjo financiranja in množičnim begom talentov, predvsem v Egipt in Dubaj. "Dolgoletni bojkot sirskih dram nam je zelo škodoval," je prepričan scenarist Yamen Alhajali. "Umetnost je treba obravnavati kot umetnost, ne pa kot politiko."