Matic s svojim štirinožnim prijateljem Jakobom. Foto: Slovenski filmski center
Matic s svojim štirinožnim prijateljem Jakobom. Foto: Slovenski filmski center
To so gadi
Protagonista filma To so gadi iz leta 1977 sta večkrat nagrajena igralca Boris Cavazza in Milada Kalezić, eden najbolj prepoznavnih citatov filma Jožeta Bevca pa je: "Jok brate, odpade!". Foto: Arhiv SFC

Drive-in Kino Bežigrad v svoji organizaciji sledi vzoru ameriških kinov drive-in iz 60. let, sprejme pa približno 70 osebnih vozil. Medtem ko si obiskovalci film lahko ogledajo iz udobja in zasebnosti lastnega avtomobila na parkirišču Centra Interspar Vič, organizatorji skrbijo za to, da obiskovalci niso lačni in žejni. Izkušnjo dopolnjuje še strežba na kotalkah, tudi med filmi.

Po romanu Josipa Vandota
Mesec slovenskih klasik bo odprl slovenski mladinski film iz leta 1963 v režiji Jožeta Galeta – Srečno, Kekec! Gre za film iz trojice mladinskih filmov, ustvarjenih po knjižni uspešnici Josipa Vandota. Prvi film, Kekec, prvi slovenski mladinski črno-beli celovečerni film, je Gale posnel leta 1951, 1963 je sledil Srečno, Kekec – prvi slovenski barvni film, in nato leta 1968 film Kekčeve ukane.

V drugem delu se neustrašni glavni junak s pomočjo plahega Rožleta spopade s Pehto, ki trmasto skriva zdravilne kapljice, ki bi Mojci lahko povrnile vid.

Matic in njegova sreča na vrvici - Jakob
Romantično-nostalgično izkušnjo gledanja filmov iz udobja in zasebnosti lastnega avtomobila, ki smo jo kot del ameriške tradicije doslej poznali le iz filmov, bo nadaljeval film Sreča na vrvici z zgodbo o Maticu, ki se mu spremeni življenje, ko mu filmarji ponudijo glavno vlogo v filmu. Z njim namreč nastopa pes Jakob, ki se nanj tako naveže, da mu psa ob koncu snemanja kar podarijo. Tedaj pa se začnejo prave težave, ki jih prihod ogromnega novofundlandca povzroči v blokovskem naselju.

Temu bosta sledila še film To so gadi o vdovcu Štebetu s petimi sinovi, ki s svojimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomeščansko sosesko, zato jih zmerjajo z "gadi". Kot zadnjega pa bodo zavrteli Poletje v školjki, mladinski film o dvanajstletnem Tomažu, ki preživlja svoje zadnje otroško poletje na morju ter ob igri na plaži pozablja na prepire in prezaposlenost svojih ločenih staršev.