Slovenijo bo zastopal tudi zmagovalni film FSF-ja, dokumentarec Boj za. Foto: fsf.si
Slovenijo bo zastopal tudi zmagovalni film FSF-ja, dokumentarec Boj za. Foto: fsf.si
Xenia na gostovanju je prispodoba odnosa med vsakdanjim življenjem in umetnostjo, ki jo poosebljajo baletka Xenia in prebivalci Suska. Foto: Slovenski filmski center

Festival, ki velja za enega najstarejših festivalov dokumentarnega filma na svetu, pozneje pa so mu dodali še tekmovalni del animiranih filmov, poteka od 27. oktobra do 2. novembra.

Iz Slovenije bodo v programu Länderfokus Ex-Jugoslawien predvajali celovečerni film Dolge počitnice (2012) Damjana Kozoleta, animirani kratki film Wanted (2013) Borisa Dolenca ter kratka filma Screens (2013) Hanne Slak in 1717 kilometrov poletja 2009 (2010) Jurija Medena. Slovenski film iz časov skupne države pa bo zastopal kratki film Xenia na gostovanju iz leta 1975 Filipa Robarja Dorina, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Ob festivalu je tudi t. i. market, na katerem se Slovenija predstavlja z dvema projektoma v predprodukciji - Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina in Tribuno režiserke Petre Seliškar ter štirimi dokumentarnimi filmi, ki so v postprodukciji: Dom režiserja Metoda Pevca, Družina režiserja Roka Bička, Houston, imamo težavo! Žige Virca in Most čez most režiserja Boštjana Slatenška.

Predstavljeni bodo tudi trije že končani kratki dokumentarni filmi: Vsak pravi pesnik režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga, Rejnica Mihe Možine in Zdravo! režiserke Eme Muc. V videoteki, ki bo delovala v času marketa in je namenjena akreditiranim udeležencem, pa bosta na ogled letošnji zmagovalec Festivala slovenskega filma Boj za režiserja Siniše Gačića in Mama je ena sama Mihe Čelarja.

Vsi filmi, ki bodo predstavljeni na marketu, so tudi del regionalne pobude Dokumentarci jugovzhodne Evrope (South East European Documentaries - SEED), ki ga je leta 2013 začela produkcijska hiša Restart Zagreb v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Projektni partnerji SEED-a so Slovenski filmski center, Filmski center Kosovo, Filmski sklad iz Sarajeva, Agencija za film Republike Makedonije in Filmski center Srbije v sodelovanju z Balkanskim dokumentarnim centrom iz Bolgarije, Mediteranskim filmskim festivalom Široki Brijeg in Dokufestom Prizren.

Cilj omenjene pobude je opozoriti na regionalno sodelovanje in koprodukcijski potencial, predstaviti najnovejše filme in spodbujati povezovanje med dokumentarnimi ustvarjalci v regiji in širše, so še sporočili s filmskega centra.