Marko Šantić je aktualni dobitnik vesne za najboljšo režijo. Foto: RTV SLO
Marko Šantić je aktualni dobitnik vesne za najboljšo režijo. Foto: RTV SLO
Čefurji raus!, Goran Vojnović
Čefurji raus! bo v Sarajevu na ogled med 'domačini' v kategoriji BH. Foto: BoBo
Ulayj, Projekt Rak
V Kozoletovem dokumentarcu se je umetnik performansa Ulay razgalil pred kamero, potem ko je bil soočen z diagnozo raka. Foto: RTV SLO

filmi se bodo v naslednjih dneh predstavili občinstvu Chichesterja na Otoku in obiskovalcem filmskega festivala v Sarajevu.

V četrtek bo odprl vrata 23. Chichesterski filmski festival v Veliki Britaniji, ki bo potekal vse do konca meseca, letos pa bo poseben poudarek na kinematografijah iz vzhodne in srednje Evrope. Na festivalu bodo predvajali več slovenskih filmov.

Prikazali bodo film Zapelji me Marka Šantića, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo režijo, prav tako bo na sporedu ljubezenska zgodba iz filma Šanghaj Marka Naberšnika, nominiranec za nagrado lux Razredni sovražnik Roka Bička ter prvenec Barbare Zemljič Panika. Za Paniko je to drugi mednarodni filmski festival, prvi je bil junija v Setubalu (Portugalska), kjer so ga prikazali v sekciji filmov, posnetih po knjižnih uspešnicah.

Predvajali bodo tudi italijansko-slovensko koprodukcijsko komedijo Zoran, moj nečak idiot režiserja Mattea Oleotta, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Sarajevski filmski festival, ki bo potekal od 15. do 23. avgusta, bo letos obeležil že 20. obletnico. Ob okroglem jubileju bodo organizatorji predstavili tudi zgodovino in razvoj festivala. V različnih kategorijah bodo zavrteli štiri slovenske filme. V kategoriji predpremierno bodo predvajani Barbari, srbsko-črnogorsko-slovenska koprodukcija. Projekcija dokumentarca Projekt:rak režiserja Damjana Kozoleta bo v Sarajevu del posebnega programa. Za mlado občinstvo bo v TeenAreni predstavljen Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja.

Čefurji raus! Gorana Vojnovića bo na ogled v kategoriji BH film, v kateri predstavijo filmske ustvarjalce in filme iz Bosne in Hercegovine. V filmu igra vlogo očeta bosanski igralec Emir Hadžihafizbegović, ki je bil na festivalu v Cottbusu nagrajen za najboljšo moško vlogo.

CineLink je program sarajevskega filmskega festivala, ki je namenjen filmskim profesionalcem. Na njem poteka koprodukcijska tržnica za projekte pred realizacijo in tiste, ki so v postprodukciji.

V programu, ki prikazuje filme v postprodukciji, sta se med samo sedem projektov uvrstila kar dva slovenska koprodukcijska filma: Mama Vlada Škafarja in Naš vsakdan režiserke Ines Tanović. Projekcije še nedokončanih filmov so namenjene selektorjem pomebnih filmskih festivalov in prodajnim agentom.