Foto:
Foto:
Starship Enterprise

Pravi oboževalci vidijo prek kičastih kostumov, majavih kulis in primitivnih posebnih učinkov in vidijo bistvo serije. Gre skoraj za gledališče predstav.

William Shatner
Star Trek: TOS
Kapitan Kirk in Spock nekoč ... Foto: NBC
William Shatner in Leonard Nimoy
... in danes Foto: Reuters

Letos mineva 40 let, odkar je kapitan Kirk s svojo posadko nazadnje odkrival neznana obzorja - in okrogle obletnice so po navadi kot nalašč za različne spominske DVD-pakete in antologijske izdaje. Res pa je, da je tehnologija posebnih učinkov v zadnjih 40 letih tako napredovala, da bi marsikaterega televizijskega nostalgika minilo vse navdušenje, če bi si spet ogledal prve dele Zvezdnih stez.

Zato so pri televizijski mreži CBS digitalno prenovili vseh 79 delov nadaljevanke in tako znanstveni fantastiki iz šestdesetih vdihnili še kanček računalniške čarovnije 21. stoletja. Na čast okrogli obletnici so serijo, ki je na ameriški televiziji ni bilo mogoče videti zadnjih 16 let, včeraj začeli znova predvajati.

Brez plastičnih modelčkov
Digitalno ustvarjene slike so nadomestile miniaturne modele, ki so jih prvotni ustvarjalci uporabljali pri posnetkih vesoljskih plovil, ki brzijo skozi vesolje. "Virtualni nadomestek" je zamenjal celo ladjo, okrog katere se je vse vrtelo - Starship Enterprise kapitana Kirka - ter sovražna plovila Klingonov in Romulanov. (Mimogrede, izvirna maketa Starship Enterprise je razstavljena v muzeju Smithsonian v Washingtonu).

Malo tu, malo tam
Računalniška animacija je na pomoč prav tako priskočila pri panoramskih posnetkih planetov, ki jih Kirkova posadka obišče. Popravkom nista ušla niti zvok in kultna glasba uvodne špice, ki so jo "obnovili" v modernem snemalnem studiu, kjer so “očistili” tudi slovitni uvodni nagovor Williama Shatnerja, ki ga slišimo na začetku vsake epizode: “Vesolje, poslednja meja …”

Enako, ampak boljše?
Pri CBS-ju zatrjujejo, da so s to "popolno preobrazbo" skušali samo posodobiti nadaljevanko in jo tako narediti privlačnejšo za oči in ušesa gledalcev, njenega bistva pa niso hoteli spreminjati. "V bistvu vse ostaja isto, samo lepše," je mesece napornega dela povzel predsednik mreže John Nogawski. "Izvirni različici smo ostali zvesti do najmanjših podrobnosti, vključno z razpostavitvijo zvezd."

Svetla prihodnost je blizu
Serija, ki jo je leta 1966 ustvaril Gene Roddenberry, je postavljena v 23. stoletje, obdobje, ko je človeštvo premagalo bolezni, preseglo nestrpnost, revščino in rasizem ter se nehalo bojevati. V Zvezdnih stezah se posadka s kapitanom Kirkom na čelu podaja na meje naše Galaksije in potuje v kraje, v katerih še ni stala človeška noga.

Posadka na krovu
Poleg legendarnega Williama Shatnerja (v vlogi medplanetarnega donjuana kapitana Kirka) so imeli gledalci najraje Leonarda Nimoya kot stoičnega gospoda Spocka, DeForesta Kelleyja kot godrnjavega zdravnika Leonarda "Bones" McCoya in Jamesa Doohana kot zanesljivega inžinirja Scotta.

Najprej so jih ukinili zaradi slabe gledanosti
Zvezdne steze so leta 1969, po treh letih, zaradi nizke gledanosti ukinili, a vseeno ne dovolj zgodaj, da nadaljevanka ne bi "rodila" cele množice navdušenih "trekkiejev". Shatner in Nimoy sta prepričana, da je serija postala eden najbolj prepoznavnih emblemov popkulture prav zaradi svojih nedoumljivih tem, ob katerih so bili posebni učinki drugotnega pomena. "Pravi oboževalci vidijo prek kičastih kostumov, majavih kulis in primitivnih posebnih učinkov in vidijo bistvo serije. Gre skoraj za gledališče predstav," je prepričan Shatner.

V letih 1973 in 1974 je Filmation produciral 22 polurnih risanih epizod, za katere so glasove za junake prispevali igralci, ki so nastopali v izvirni seriji, med drugim William Shatner. Prvi film Zvezdnih stez je bil posnet leta 1979, za zdaj zadnji, Zvezdne steze: Nemesis, pa leta 2002.

Pravi oboževalci vidijo prek kičastih kostumov, majavih kulis in primitivnih posebnih učinkov in vidijo bistvo serije. Gre skoraj za gledališče predstav.

William Shatner