Christopher Reeve in Margot Kidder sta letala še s pomočjo žic. Foto: EPA
Christopher Reeve in Margot Kidder sta letala še s pomočjo žic. Foto: EPA
Brandon Routh
Brandon Routh je na Richarda Donnerja naredil imeniten vtis. Foto: EPA
Kate Bosworth, Brandon Routh, Bryan Singer in Kevin Spacey
Kate Bosworth, Brandon Routh, Bryan Singer in Kevin Spacey so bili zadovoljni na premieri Supermana v Parizu. Foto: EPA

Najnovejši film o Supermanu, ki na velika platna prihaja 28 let kasneje, je režiral Bryan Singer, v njem pa se Superman vrne na Zemljo po nekaj letih in ugotovi, da so se ljudje medtem naučili živeti brez njega.

Vlogi je dal veliko svoje osebnosti. On je Superman."

Chris je bil nepozaben
Christopher Reeve je s Supermanom naredil nekaj, kar bo vedno ostalo v filmskem spominu, a v mladem Routhu se skriva tudi genij, dodaja Donner, ki je nazadnje sedel na režiserskem stolčku pri filmu 16 ulic. "Ko sem videl Routha kot Supermana, so me preplavili močni spomini na Reeva. Nekajkrat sem opazil neko grozljivo, skrivnostno podobnost med njima. Med gledanjem filma sem mislil na Chrisa. Še vedno ne morem verjeti, da ga ni več."

Osemkrat dražji od Žrela
Donnerjev Superman je stal za tiste čase neverjetnih 55 milijonov dolarjev. Za primerjavo - Spielbergovo Žrelo je stalo "samo" sedem milijonov, Vojna zvezd pa 11 milijonov dolarjev. Konec 70. let je bilo namreč izredno težko prepričati gledalce, da lahko človek leti. Pri prvem Supermanu so se res namučili, da bi bilo Reevovo letanje po zraku videti, kot se spodobi. Pomagali so si z žicami, optičnimi triki in s povečevalnimi lečami.

"Po zraku lahko leta vsakdo"
Danes "letenje" ni več težava, a Donner je nekoč Hollywoodu očital, da je preveč odvisen od tehnologije, posebnih učinkov ... "To lahko mimogrede zasenči glavne junake in zgodbo," pravi, a opozarja, da to za film Superman se vrača ne velja: "Singer je supertehnologijo uporabljal modro. Zanj je bil najpomembnejši odnos med Clarkom Kentom in Lois Lane. Prihod prvega Supermana so oglaševali "po starem" - v časopisih in na televiziji. Danes pa Superman izkorišča medmrežje in druge nove tehnologije, da so gledalci pravočasno obveščeni o njegovem "pristanku" v kinu. Singer je med nastajanjem filma posnel 27 videodnevnikov in jih ponudil na spletu - poslastica za oboževalce heroja v modrem dresu.