Dieter Wedel (1939–2022). Foto: EPA
Dieter Wedel (1939–2022). Foto: EPA

Wedel, ki je v 90. letih spadal med najuspešnejše nemške filmske ustvarjalce, je bil lani obtožen posilstva. Prav danes bi moralo sodišče v Münchnu sporočiti, ali se bo začel kazenski postopek zaradi obtožb, da je leta 1996 v münchenskem hotelu posilil igralko. Namesto tega pa je sodišče sporočilo, da je Wedel umrl 13. julija v Hamburgu. Sodni postopek so zaradi smrti ustavili.

Marca lani se je Wedel znašel pod plazom očitkov zaradi posilstva, ki naj bi ga zagrešil leta 1996. Foto: EPA
Marca lani se je Wedel znašel pod plazom očitkov zaradi posilstva, ki naj bi ga zagrešil leta 1996. Foto: EPA

Bil je eden prvih nemških zvezdnikov, ki jih je izpostavilo gibanje Jaztudi. Več žensk ga je obtožilo, da jih je prisilil v spolni odnos, kar je Wedel zanikal. Marca lani ga je nemška igralka Jany Tempel obtožila, da jo je leta 1996 posilil v luksuznem münchenskem hotelu. Tudi to obtožbo je zanikal. Njegovi odvetniki so se pritožili zaradi predsodkov in niso želeli, da bi se zgodila uradna obtožba. Postopek se je zavlekel dobrih 14 mesecev, zaradi česar je Jany Tempel gladovno stavkala.

Po navedbah odvetnikov je režiser umrl po dolgi bolezni, ob tem pa so bili kritični do medijskega poročanja o primeru, poroča AP.

Wedel je s svojimi serijami in filmi navduševal številne gledalce po Nemčiji. V svojih serijah, kot so Der Grossen Bellheim iz leta 1992 ali v serijah Der Schattenmann iz leta 1996 in Der König von St. Pauli iz leta 1997, je zgodbe rad stkal okoli obilnih moških likov, ki so kadili cigare in razmetavali denar.