Bo Petelinji zajtrk postal prvi slovenski oskarjevec? Foto: Stane Sršen
Bo Petelinji zajtrk postal prvi slovenski oskarjevec? Foto: Stane Sršen

Film Petelinji zajtrk v produkciji Arsmedie, ki je nastal po literarni predlogi pisatelja Ferija Lainščka, si je po podatkih distributerja Ljubljanski kinematografi ogledalo 182.968 gledalcev in je bil tudi najbolj gledan film v Sloveniji leta 2007.

Na Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu je dobil glavne nagrade za režijo in scenarij (Marko Naberšnik), glavno moško vlogo (Vlado Novak), Pia Zemljič pa Stopovo nagrado za najboljšo igralko leta. Bil je tudi najboljši film po izboru občinstva. Letos bo med 11. FSF-jem Petelinji zajtrk, Naberšnikov celovečerni prvenec, izšel tudi na DVD-ju.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku se je letos prijavilo pet filmov, kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU). Strokovno komisijo DSFU je sestavljalo pet članov, njihov izbor je potrdil tudi izvršni odbor DSFU, je sporočil predsednik odbora Igor Koršič.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najuglednejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU.