Petelinji zajtrk je prehitel vse slovenske filme in se zavihtel na prvo mesto po gledanosti. Foto: Kolosej
Petelinji zajtrk je prehitel vse slovenske filme in se zavihtel na prvo mesto po gledanosti. Foto: Kolosej
Naberšnik je pohavlil celotno ekipo, za katero se je izkazalo, da je dobro sodelovala, kar je potrdil tudi uspeh filma. Foto: RTV SLO
Recept za uspešen (slovenski) film?

Celovečerni prvenec mladega režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie, si je do 27. januarja ogledalo 156.438 gledalcev, kar pomeni, da je film uradno postal najbolj gledan slovenski film vseh časov in tako prehitel Djurićevo komedijo Kajmak in marmelada, ki je v kinematografe privabil 1.368 gledalcev manj.

Zlato rolo bodo podelili 6. februarja, prevzel pa naj bi jo producent Franci Zajc iz Arsmedie, ki je ob tem povedal, da je le splet srečnih okoliščin nanesel, da se je za ta projekt zbrala tako dobra ekipa, ki je ves čas trdno verjela, da bo film uspešnica. Marko Naberšnik pa je dejal, da je uspeh Petelinjega zajtrka delo celotne ekipe, in dodal, da bi rad čestital vsem in da je vesel, ker je delal s tako dobro ekipo.

Ljubljenec občinstva

Ali lahko slovenski režiser posname hit in živi srečno do konca svojih dni? Na obisk v Studio City sta prišla Branko Djurić in Marko Naberšnik. Več v odlomku iz oddaje na desni.
Film je od 17. oktobra dalje, ko se je zgodila njegova slovenska premiera, prehitel celo ameriške uspešnice (Sedem dni skomin, Jagenjčki in levi, Kraljestvo in Žaga 4) in v manj kot treh tednih predvajanja presegel mejo 50.000 gledalcev, kar mu je prineslo dve zlati roli. Do druge polovice novembra si je film ogledalo že več kot 75.000 ljudi, 18. decembra pa je število gledalcev preseglo "magičnih" 100.000.

2. januarja letos pa je presegel 125.000 gledalcev, kar pomeni, da si je prislužil peto oziroma veliko zlato rolo. Zlata rola se podeljuje slovenskim in koprodukcijskim filmom, katerih gledanost v kinematografih preseže 25.000 gledalcev, velika zlata rola pa za preseženih 125.000 gledalcev.

Ste si tudi vi že ogledali Petelinji zajtrk? Svoje mnenje o filmu izrazite na forumu ali blogu.
Zgodba o ljubezni
Naslov si je avtor romana in posledično tudi filma sposodil pri ljudskem izrazu "petelinji zajtrk", ki označuje jutranje ljubljenje. Uporablja ga tudi druščina avtomehanika Gajaša, v čigar delavnici se zgodba dogaja. V glavnih vlogah nastopajo Primož Bezjak, Vlado Novak, Pia Zemljič, Dario Varga, Janez Škof, Davor Janjić, v epizodni vlogi pa Severina, ki igra samo sebe. Glasbo za film je napisal Saša Lošić.
Recept za uspešen (slovenski) film?