"Dame, nikoli ne dovolite nikomur, da vam reče, da je vaš čas potekel," je dejala 60-letna malezijska igralka med zahvalnim govorom, potem ko je prejela oskarja za najboljšo igralko za vlogo v filmu Vse povsod naenkrat o kitajski priseljenski družini.

Kdor je podelitev oskarjev spremljal na južnokorejski televizijski postaji SBS News, pa je bil priča temu, da so izraz "dame" izpustili iz prenosa. Beseda je bila izbrisana iz posnetka govora in tudi v podnapisih ni bila prevedena, poroča revija Time.

Michelle Yeoh je bila prvič nominirana in nato oskarja osvojila pri 60 letih. Foto: AP
Michelle Yeoh je bila prvič nominirana in nato oskarja osvojila pri 60 letih. Foto: AP

Komentatorji so preplavili spletno mesto SBS-a, izdajatelja televizijskega programa so obtožili cenzure in mizoginije ter zahtevali opravičilo vodstva. Kot komentirajo pri reviji Time, se južnokorejske ženske spopadajo z naraščajočo sovražnostjo do feminizma in gibanj za enakost spolov.

Sorodna novica Malezija brez praznika v čast oskarjevski zmagovalki Michelle Yeoh

Po navedbah korejske državne tiskovne agencije Yonhap je SBS po odzivu izbrisal izvirni video na svojem spletnem mestu in znova naložil popravljeni posnetek. Izdajatelj televizijskega programa je v izjavi sporočil, da ni nameraval izkrivljati govora Yeoh. Trdijo, da so odstranili sklicevanje na "dame" zaradi "konotacije" besede. SBS je za korejski časopis NoCutNews povedal, da je bila beseda "dame" izločena, ker je izdajatelj menil, da njeno sporočilo "ni nujno uporabno le za ženske".

V Južni Koreji je protifeminizem lani pomagal utreti pot za izvolitev predsednika Yoon Suk-yeola, konservativca, ki je dejal, da namerava odpraviti državno ministrstvo za enakost spolov. Svetovni indeks enakosti spolov, ki ga pripravlja Svetovni gospodarski forum, meri razlike v gospodarskih priložnostih, izobraževanju, zdravju in političnem vodstvu ter uvršča Južno Korejo na 99. mesto od 146 držav, ki jih analizirajo.

Sorodna novica Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, za komedijo Vse povsod naenkrat

Yeoh, ki je bila leta 2022 na seznamu najvplivnejših osebnosti na svetu v reviji Time, je glasna glede svojih bitk z rasizmom in seksizmom v Hollywoodu. Čeprav je bila desetletja velika azijska zvezda, z največjim uspehom v hongkonških akcijskih filmih, so bile priložnosti in prepoznavnost v ameriški zabavni industriji zanjo pičle.

V lanskem intervjuju za Time je Yeoh dejala, da je vedno dejavno zavračala vloge, ki so leta ohranjale škodljive stereotipe o azijskih ženskah, preden je upodobila lik Evelyn Wang v letošnjem oskarjevskem zmagovalcu. "Ko dobiš takšno priložnost, moraš vanjo vložiti srce in dušo, saj ne veš, kdaj je naslednja priložnost."