Foto:
Foto:

Kot so sporočili iz Emotionfilma, se je v glavnem danskem mestu v okviru mednarodnega filmskega festivala po slavnostni projekciji filma predstavilo vseh petindvajset režiserjev, ki so prispevali svoja dela v mednarodni omnibus Vizije Evrope. Med njimi so tudi tako velika imena, kot sta Aki Kaurismaki in Peter Greenaway.

Obetavna evropska kinomatografija
V desetih dneh festivala, ki traja od 19. do 29. 8., bodo prikazali 112 filmov. Med njimi se jih bo 12 potegovalo za veliko festivalsko nagrado zlati labod. Žiriji bo predsedoval Istvan Szabo.

Težišče festivala je letos na mladih talentih, ki se bodo predstavili s kar enajstimi prvenci. Občinstvo si bo na festivalu lahko ogledalo filme, ki so bili nagrajeni v Cannesu, Berlinu in Benetkah, filme iranske in španske produkcije, pa tudi nekaj ameriških filmov, med njimi kritični dokumentarec Roberta Greenwalda Vojna v Iraku.

Skoraj sočasno bo film doživel svojo severnoameriško premiero na Svetovnem filmskem festivalu v Montrealu, kjer bo predstavljen v selekciji filmov z naslovom Cinemas of Europe.

Kozole o starih in novih mejah
Omnibus Vizije Evrope je doživel svetovno premiero 1. maja 2004 na kanalu ARTE. Prikazan je bil na številnih televizijskih postajah po Evropi in svetu in na pomembnih filmskih festivalih.

Zgodba Kozoletovega prispevka se dogaja na Bizeljskem ob mejni reki Sotli. Govori o tem, da hkrati na eni strani meje izginjajo, na drugi strani pa nastajajo nove. V filmu nastopajo Peter Musevski, Franci Kek in hrvaški igralec Ivica Vidovič.