Zaradi razmer, ki so nastale z razrešitvijo bivše direktorice sklada (Irena Ostrouška, op. p.), lahko opravlja funkcijo uprave na podlagi drugega odstavka 23. člena zakona o javnih skladih le predsednik nadzornega sveta, še pojasnjuje vlada. Foto: RTV SLO
Zaradi razmer, ki so nastale z razrešitvijo bivše direktorice sklada (Irena Ostrouška, op. p.), lahko opravlja funkcijo uprave na podlagi drugega odstavka 23. člena zakona o javnih skladih le predsednik nadzornega sveta, še pojasnjuje vlada. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
V.d. direktor Filmskega sklada RS je zgolj državni uslužbenec in ne vodi kulturne politike, saj funkcija generalnega direktorja po zakonu ni politična funkcija in se vanjo ne imenuje na podlagi politične diskrecije, ampak preko javnega natečaja, pojasnjuje vlada. Foto: RTV SLO

Hvalico je zanimalo, ali bo lahko vlada oziroma ministrstvo za kulturo zagotovilo samostojnost in neodvisnost sklada glede na dejstvo, da je visoki uslužbenec ministrstva za kulturo (Igor Prodnik, direktor direktorata za medije na MK, op. p.) postal predsednik nadzornega sveta in s tem prevzel funkcijo uprave te inštitucije.

Vlada: Odločanje na skladu neodvisno
V. d. direktorja FSRS od dneva nastopa funkcije uprave na skladu zaradi prenosa pooblastil na ministrstvu za kulturo ne opravlja nalog, ki bi se prekrivale z nalogami sklada. "Filmski sklad pa vsekakor še zmeraj ostaja avtonomen v tem smislu, da poteka odločanje na skladu neodvisno ter po predpisanih in ustaljenih postopkih, tako kot poteka od ustanovitve Filmskega sklada od leta 1994 naprej," je v svojem odgovoru pojasnila vlada.

Predsednika nadzornega sveta izvolijo izmed sebe člani nadzornega sveta, kar pomeni, da je lahko predsednik nadzornega sveta, ki opravlja funkcijo uprave, le eden izmed njegovih članov, ki prihajajo iz vrst, oziroma na predlog ministrstva za kulturo, ministrstva za finance, strokovnih društev s področja kinematografije, Filmskega studia Viba film Ljubljana in RTV Slovenija.

Sedanji v. d. direktor Filmskega sklada RS oziroma predsednik nadzornega sveta v funkciji uprave je izmed članov nadzornega sveta edini, ki ima opravljen izpit iz upravnega postopka in ki lahko zato v tem trenutku, ob pomanjkanju pravne službe na Filmskem skladu, zagotovi nemoteno poslovanje uprave. Ena izmed temeljnih nalog uprave je tudi vodenje ter odločanje v javnopravnih postopkih glede dodeljevanja sredstev, odgovarja Hvalici vlada.

Sedanjega predsednika nadzornega sveta Filmskega sklada RS, ki obenem opravlja funkcijo uprave, so za predsednika tega organa izmed sebe izvolili člani nadzornega sveta in ne ministrstvo ali vlada.