Robert De Niro ne bo eden, ampak dva šefa mafijskih družin – Vito Genovese in Frank Costello. Foto: EPA
Robert De Niro ne bo eden, ampak dva šefa mafijskih družin – Vito Genovese in Frank Costello. Foto: EPA

Scenarij za Wise Guys je navdihnila resnična zgodba dveh šefov italijanske mafije, ki si utirata pot v ZDA. Po pisanju filmske revije Variety je "film Wise Guys De Nirova vrnitev k žanru, ki ga je povzdignila med zvezde". Najbrž ni treba posebej povedati, de so De Nirovo kariero v veliki meri definirale gangsterske vloge, npr. v Botru, Dobrih fantih, Kazinoju in Ircu. Prav v Ircu je bila močno na delu računalniška tehnologija, s katero so De Nira in Joeja Pescija dovolj pomladili, da sta lahko igrala tudi svoja lika v mladih letih.

Z Rayem Liotto v Dobrih fantih, enem od ključnih
Z Rayem Liotto v Dobrih fantih, enem od ključnih "gangsterskih" filmov njegove kariere. Foto: IMDb

Sodeloval bo z režiserjem Barryjem Levinsonom, s katerim sta že združila moči v filmih Pasji dnevi in Sleeper ter serijah Čarovnik za laži in Kaj se je zgodilo. V osrednji ekipi sta tudi scenarist Nicholas Pileggi in producent Irwin Winkler, ki sta sodelovala že pri Dobrih fantih. (Predloga za Dobre fante je bila Pileggijeva knjiga iz leta 1985, Wiseguy: Life in a Mafia Family, ki pa ni povezana z Levinsonovim filmom.)

Genovese Vs. Costello
Wise Guys je zgodba o dveh mafijskih šefih, Vitu Genoveseju in Franku Costellu, ki sta v 20. stoletju vodila vplivni italijanski mafijski družini v ZDA. Leta 1957 naj bi Genovese poskusil usmrtiti Costella, ki je bil le ranjen in se je po napadu odločil, da zapusti mafijsko življenje.

Ali taki filmi sploh še vžgejo?
Novi predsednik in izvršni direktor studia Warner David Zaslav je v produkcijsko hišo prinesel sveže ideje in prevetril obstoječe stanje. Po pisanju revije The Hollywood Reporter pa je film Wise Guys dokaj tvegana izbira, ker "se zdi, da projekt nima značilnosti velike uspešnice – visokega proračuna, vizualnih učinkov in velike intelektualne širine – niti ne deluje kot film "mladega Hollywooda", torej takšen, ki bi privabil gledalce med 25 in 39 let, najbolj znane po obiskovanju kina".

Morda Zaslav računa na to, da bodo De Nirovo sodelovanje, to, da bo igral kar dve vlogi hkrati, in zanesljiva privlačnost filmov o italijanski mafiji le prepričali množice gledalcev. Film namreč ne potuje na to ali ono pretočno platformo, pač pa bo posnet za v kinematografe.

Naslednji De Nirov film bo sicer še eno sodelovanje z Martinom Scorsesejem: pod okriljem Appla bosta snemala vestern Killers of the Flower Moon, ki bo obravnaval resnično zgodovinsko poglavje pomora staroselcev v okrožju Osage v Koloradu pred stotimi leti. Še pred tem, že oktobra letos, ga bomo videli v komediji Amsterdam, ki jo režira David O. Russell; film bo zgodba o treh prijateljih, ki so osumljeni umora.